Winkler: „lejtős pálya” jönne az RMDSZ számára, ha nem lépné át a küszöböt az EP-választáson

Az erdélyi magyaroknak őshonos kisebbségként két dolog fontos: hogy legyen béke, és legyen visszatérés az európai közpolitikák szintjén, ezek ne az ideológiák szolgálatában, hanem az emberek szolgálatában szülessenek – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ újrázni készülő EP-képviselője hétfőn Sepsiszentgyörgyön.

Az alakulat EP-listáját vezető politikus rámutatott: az RMDSZ nincs egyedül, amikor azt mondja, hogy változásra van szükség Brüsszelben, az Európai Unióban, de a nyugat-európai pártok másfajta változást, a magyarok által óhajtottnak a „szöges ellentétét” akarják. Az RMDSZ ellenben szerinte „vissza szeretne térni a gyökerekhez”, amikor az európai közösség békeprojekt volt, nem állt az ideológiák szolgálatában. Úgy vélte, az európai parlamenti többség „radikálisan, aktivista módon zöld lett”, az atomerőművek bezárását, a belsőégésű motorok betiltását, a mezőgazdaság „zöldítését” tűzi ki célul.

„Míg Európa középső és keleti részén a gazdatüntetések, az ukrán gabonadömping miatti tiltakozás a jellemző, az emberek azt akarják, hogy az EU térjen vissza a realitás talajára” – idézte az MTI a politikust. Hangsúlyozta: az új EP-többség június 9-én dől el, és fontos, hogy az őshonos etnikai kisebbségek képviselői jelen legyenek, és a többségi diskurzust árnyalva be tudjanak számolni a saját helyzetükről. Winkler Gyula szerint ha az RMDSZ 34 év után „elbukna”, nem érné el az ötszázalékos bejutási küszöböt a június 9-i EP-választáson, akkor „lejtős pálya” következne, mely már nagyon nehezen fordítható emelkedőre, holott az erdélyi magyarság számára fontos az ősszel eldőlő bukaresti képviselet. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy újrázni készülő polgármestere arra kérte a megyeszékhely lakóit: még ha őt nem is támogatnák voksukkal a június 9-i romániai helyhatósági és EP-választáson, az RMDSZ EP-listáját mindenképp támogassák, mert a brüsszeli jelenlét fontos. „Ha ott vagyunk Brüsszelben, Bukarestben, akkor tudjuk biztosítani azt a hátteret és azt a keretet, ami fontos ahhoz, hogy önkormányzatként is eredményesek és hatékonyak tudjunk lenni” – mondta az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke. Az EP-képviselői mandátumok elosztásának aránytalan voltára is kitért, mondván: a nagyjából azonos számú lakossal rendelkező Máltának és Luxemburgnak 6-6 mandátum jár, az erdélyi magyarságnak összesen van kettő. „De ez a két mandátum is fontos ahhoz, hogy éreztetni tudjuk az EP-ben, hogy vannak erdélyi magyarok” – tette hozzá. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat újrázni készülő elnöke Winkler Gyulát az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének az elnökeként is köszöntötte, és a székely-szórvány együttműködési programról beszélt, melynek célja, hogy a tömbmagyarság segítse a mélyszórványban élő közösségeket. Tamás Sándor emlékeztetett: Kovászna és a dél-erdélyi megye között évek óta létezik az együttműködés, például Őraljaboldogfalva templomának a felújításában segédkeztek, így próbálva megtartani a csupán három magyar ember által lakott szórványtelepülés értékes műemlék épületét. Winkler Gyula megköszönte a székelyföldi segítséget, aláhúzva, hogy ez a szórványbeliek számára feltöltődést, megerősítést jelent. Hozzátette: Háromszék ereje a szórványra is kisugárzik, és az ötszázalékos választási részvételt is elősegíti az EP-választáson. „Ti biztos, hogy győzni fogtok mindenhol, ahol jelölt van, viszont együtt kell győznünk az ötszázalékos országos küszöb eléréséhez”– mondta Winkler.

Kronikaonline