Vámokkal sújtja az ukrán cukrot és tojást az EU

További termékek esetében lép életbe az EU-s kereskedelmi vészfék, melynek segítségével megvédjük a gazdákat az ukrajnai mezőgazdasági termékek dömpingjétől!  A zab után, július 2-tól újra bevezetik a vámkontingenseket az Ukrajnából az EU-ba irányuló tojás- és cukorbehozatalra is.

A 2024. június 6. óta hatályos, felülvizsgált autonóm kereskedelmi intézkedések hét mezőgazdasági termékre vonatkozóan tartalmaznak vészféket, amely automatikusan működésbe lép, ha a behozatali mennyiségek elérik a 2021. július 1. és 2023. december 31. között regisztrált, éves átlagos behozatali mennyiséget. „Ez az európai mezőgazdasági termelők védelmét szolgáló intézkedés azután vált lehetővé, hogy – az INTA szakbizottságban benyújtott kezdeményezésemre és az AGRI szakbizottság tagjaival együttműködve – áprilisban elértük, hogy az Európai Parlament megszavazza a vészfék kiterjesztését a gabonafélékre és a mézre. Az EU és Ukrajna közötti kereskedelmi liberalizáció egy évvel történő meghosszabbításáról szóló megállapodáshoz benyújtott módosító indítványainkat az Európai Parlament plenáris ülése jóváhagyta. A végleges megállapodás az automatikus védintézkedési mechanizmus hatályát a Bizottság által javasolt termékeken, a baromfi, tojás és cukor mellett további négy másik termékre – zab, kukorica, dara és méz – is kiterjesztette” – részletezte Winkler Gyula EP-képviselő.

A DG AGRI által nyilvánosságra hozott döntést gyorsan meg lehetett hozni, miután a liberalizáció kiterjesztéséről szóló megállapodás június 6-án hatályba lépett, és ezáltal a vészfék alkalmazásához rendelkezésre álló időszak 21 napról 14 napra csökkent, ahogyan azt indítványunkra az Európai Parlament eldöntötte.