Európának vissza kell nyernie globális befolyását

Az európai uniós vezető tisztségek elosztása fontos, de még fontosabb az, hogy mit akarunk megvalósítani a következő öt évben, hangsúlyozta Winkler Gyula az Európai Néppárt tanulmányi napjain, amelyet idén Portugáliában tartottak július 2-5. között.

Célkitűzéseink az EPP-ben az európai versenyképesség helyreállítása, az illegális bevándorlás megfékezésem európai energia-unió létrehozása, a gazdák és a kisvállalkozók támogatása, az egységes belső piac megerősítése. Olyan Európát kell kialakítanunk, amelynek valóban geopolitikai súlya van, és amely megvédi a polgárait, középpontba helyezi a biztonságot. Mi, az RMDSZ európai parlamenti képviselői a közösségünktől kapott mandátum alapján fogunk dolgozni Brüsszelben és Strasbourgban, az erdélyi magyar érdeket képviselve” – fejtette ki Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint csak egy gazdaságilag és kereskedelmi szempontból nyitott Európa fog releváns maradni a globális (gazdasági és geopolitikai) versenyben.

A gazdasági nyitottság nem jelenti azt, hogy nem rendezzük a biztonsági kihívásokat, ahogy azt sem, hogy nem vetünk gátat az illegális bevándorlásnak, vagy nem kezeljük a globalizáció által indukált egyenlőtlenséget. A szabad kereskedelem viszont mindezek mellett az EU legerősebb gazdasági „fegyvere”, a legerősebb eszköz, amelyet ügyesen használva, Európa visszanyerheti globális befolyását” – magyarázta a képviselő.

Az új európai parlamenti mandátum július 16-án kezdődik.