Winkler Gyula: legyen vége az adópolitikai kísérleteknek

Az RMDSZ szerint fiskális fegyelemre, kiszámítható és hiteles adópolitikára van szükség, meg kell állítani az adóügyi kísérletezgetéseket, jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki hétfőn, Déván tartott sajtótájékoztatót.

Reméljük, hogy a kormány és a pénzügyminiszter cseréjével lezárult az úgynevezett adóforradalom. (…) Kijelenthetjük, hogy 2017-ben az adópolitika paródiájának voltunk tanúi” – bírálta Winkler Gyula az új adózási intézkedéseket, módosításokat, az ezzel járó jogszabályi összevisszaságot. Az EP-képviselő rámutatott, hogy ez az „adózási paródia” minden társadalmi réteget érintett, ugyanakkor kihatott az üzleti szférára is.

A vállalatok év végéhez közeledve nem tudtak tervezni, üzleti terveiket aktualizálni, mert nem tudták, hogy melyik előírás szerint tegyék meg. Nem lehetett tudni, hogy lesz-e megosztott HÉA befizetés vagy háztartási adó. (…) Hogy az üzleti szférát mennyire negatívan érintette ez a kiszámíthatatlanság, az is egyértelműen jelzi, hogy a tavalyi évben 8.257 cég esetében indult el a fizetésképtelenségi eljárás, jelentősen több, mint egy évvel korábban. (…) Ez felszámolt munkahelyeket jelent, de azt is, hogy a cégek nem tudtak a beszállítóiknak fizetni, és mindez természetesen láncreakciót eredményez” – magyarázta, hangsúlyozva, hogy a kelet- és közép-európai államokhoz képest itthon kétszer nagyobb a fizetésképtelen cégek száma. Winkler kitért arra is, hogy a munkaerőhiány a másik nagyon fontos probléma, amellyel a vállalatok küzdenek, sok olyan cég is van, amely emiatt zárta be a kapuit.

Az RMDSZ fontosnak tartja a szegénység felszámolását és az életszínvonal növekedését, emelte ki az EP-képviselő. „Romániában a szegénység és a társadalmi kirekesztettség égető probléma, sajnos nem csökken, hanem épp ellenkezőleg nő a nehéz helyzetben élők száma. Ilyen tekintetben az Európai Unióból Romániában vannak a legnagyobb egyenlőtlenségek A legszegényebbek 7,2-szer keresnek kevesebbet, mint a társadalom leggazdagabbjai” – ismertette Winkler Gyula. Véleménye szerint egy koherens adópolitika hozzájárulhat az életszínvonal növekedéshez és ezáltal a szegénység csökkenéséhez. Az RMDSZ nem ért egyet az olyan intézkedések bevezetésével, mint a megosztott HÉA befizetés vagy háztartási adó, ez utóbbival ráadásul semmi egyebet nem lehet elérni, csak azt, hogy adminisztratív szempontból megterhelnék az államot. Az RMDSZ fenntartható fejlődést szorgalmaz, amely beruházásokra épül és nem a fogyasztásra alapszik, ahogy jelenleg történik. „Az RMDSZ egy humánerőforrás fejlesztésre és infrastrukturális befektetésre alapuló, gazdasági fejlődési modellt javasol” – mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy nagyon reméli, az új bukaresti kormány megtalálja a módját, hogy helyrehozza a mostani adózási összevisszaságot.