Ukrajna és Moldova Köztársaság – az uniós tagjelöltségtől a csatlakozásig hosszú az út

Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP) keddi sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy Ukrajna és Moldova Köztársaság megkapta az uniós tagjelölti státust, ugyanakkor elmondta, a jelölés a két ország iránti európai szolidaritás kifejezése.

Az Európai Unió bővítési politikája azért is nagyon nehéz kérdés, mert a húsz évvel ezelőtt elkezdett nyugat-balkáni bővítés nem hozott látványos eredményt. (…) Tisztában kell lenni azzal, hogy a tagjelölti státus elnyerése csupán az első lépése egy nagyon hosszú folyamatnak. Zelenszkij ukrán elnök határozottan kéri, hogy gyorsabb legyen a folyamat, de erre egyértelmű a válasz. Amit gyorsan meg lehetett lépni, azt a múlt héten az unió meglépte. Az uniós csatlakozási folyamatban a tagjelölti státus megadása az egyetlen olyan lépés, amelyet le lehet rövidíteni politikai akarattal. (…) De innentől a folyamat pont ugyanaz, mint amit Románia, Bulgária és Horvátország is végig vitt. (…) Kényes kérdés, viszont beszélni kell a csatlakozási feltételek teljesítéséről is, és ezen belül a nemzeti kisebbségek védelméről. (…) Leszögezném, hogy természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, támogatjuk uniós csatlakozását, viszont ez azt is feltételezi, hogy meg kell felelni bizonyos feltételeknek, amelyek között fontos politikai követelmények is vannak. (…) A háborút megelőző időszakban Ukrajnában jelentősen romlott a magyar és a román közösség helyzete. Ukrajna nem áll készen a csatlakozásra addig, amíg megnyirbálja az anyanyelvhasználat jogát, az anyanyelvi oktatáshoz való jogokat. Akkor áll majd készen az uniós tagságra, ha megérti, elfogadja, hogy a magyar és a román kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani” – fejtette ki Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője kiemelte, hogy Moldova Köztársaságnak szüksége van Románia támogatására a csatlakozási folyamatban. „Fontos lenne, hogy Románia és Moldova között a konkrét gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősödjön meg. Moldova Köztársaságnak szüksége van ránk, hogy támogassuk csatlakozási folyamatát. (…) Sokféle politikai támogatás létezik, viszont a gazdasági együttműködés elengedhetetlen. Egy olyan időszakban, amikor az energiabiztonság minden európai állam számára nagy kihívássá vált, Romániának fontos szerepet kell játszania Moldova energiabiztonságának biztosításában. Konkrét eszközök állnak rendelkezésünkre, beleértve az európai finanszírozást is, hogy Románia és a Moldova Köztársaság energiarendszerei jobban összekapcsolódjanak. Meg kell valósítanunk ezeket a projekteket, ezzel is bizonyítva, hogy minden támogatást megadunk Moldova Köztársaságnak az előcsatlakozási folyamatban” – tette hozzá a képviselő.