Több támogatás jut a Kárpát-medencei agráriumnak

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) a fiatal farmereket és kisgazdákat helyezi középpontba, az egyik fontos célkitûzés erõt adni a vidéki közösségeknek, a falusi mezõgazdaságnak – jelentette ki Winkler Gyula pénteken Aradon, ahol az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének meghívására gazdákkal és vállalkozókkal találkozott. A gazdafórumot az Európai Unió 2014-2020 – a közös agrárpolitikai támogatások témakörben tartották. 

Úgy vélem, hogy a Közös Agrárpolitika reformja az Európai Parlament történetében az eddigi legnagyobb vitát eredményezte: a törvénycsomaghoz 7400 módosító indítványt nyújtottak be. Az új szabályozások a nyugati és keleti tagállamok közötti, a mezõgazdasági területen tapasztalható egyenetlenségét hivatottak felszámolni. Meg vagyok gyõzõdve róla, hogy Cioloș-reformként fog fennmaradni a Közös Agrárpolitika megújítása” – mondta Winkler Gyula, rámutatva, hogy az új KAP egy sor méltánytalanságot kiküszöbölt, például a golfpályák és repterek után nem jár ezentúl területalapú mezõgazdasági támogatás, csak mert füves terület van birtokukban. “Ahogy Dacian Cioloș mezõgazdasági biztos is hangsúlyozta, aktív, mezõgazdasággal foglalkozó vállalatoknak kellene támogatást nyújtani, és nem repülõtereknek, vagy golfpályáknak. Az új Közös Agrárpolitika középpontjában a kisgazdák, a fiatal farmerek, azaz a negyven év alattiak korosztálya van, az újonnan létesített mezõgazdasági vállalatokat, de a vidéki környezetben mûködõ nem mezõgazdasági tevékenységeket is kiemelten támogatja,  hiszen az a cél, hogy falvakon is minõségi szolgáltatások legyenek elérhetõek, ne csak városi környezetben. Ez a közép- és kelet-európai országoknak nagyon fontos és a Kárpát-medencei gazdaságpolitikai törekvéseknek is szilárd támpontokat biztosít.  2007-2013 között a területalapú támogatás hektáronkénti átlagértéke 130 euró volt, ez a következõ hét évben 190 euróra nõ” – számolt be az RMDSZ EP-képviselõje. Rámutatott, hogy 2014 átmeneti év, fontos a felkészülés a szakintézmények, de az önkormányzatok számára is, hogy hatékonyan pályázzanak az új kiírásokra. “Az Európa 2020 stratégia elfogadása olyan európai kontextust teremtett, amely megszabja az EU új fejlesztési irányait, azzal a céllal, hogy leküzdje a szociális válságot, a munkanélküliséget. Ezt, de a 2014-2020 közötti idõszakra kidolgozott költségvetési keretet figyelembe véve alkotta meg az RMDSZ az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely meghatározza közösségünk fejlesztési prioritásait, a szülõföld potenciáljának kiaknázására, ezek között a mezõgazdaság kiemelt helyen szerepel” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, hogy az új keretszámok ismeretében aktualizálták az Erdély 2020 fejlesztési tervet.

Az aradi Jelen Házban megszervezett találkozón részt vett Kerekes Melinda, a Mezõgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatóhelyettese, Dr. Szabó Balázs, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium fõosztályvezetõje, jelen volt Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei elnöke, a beszélgetést pedig Kocsik József, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke moderálta.