Schengeni csatlakozás: pár lépésre a döntéstől

Rohamosan közeledik a Románia schengeni csatlakozására vonatkozó döntés meghozatala, jó és rossz híreket egyaránt kaptunk a schengeni csatlakozás kapcsán – mondta el Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője, aki a Kolozsvári Rádiónak adott interjújában beszélt erről a kérdésről. Mint rámutatott, a végleges döntést az EU belügyi és igazságügyi miniszterek hozzák meg, a témát várhatóan a december 8-ai találkozón tárgyalják.

Jó hír az, hogy az Európai Bizottság határozott elvárásként fogalmazta meg, hogy Románia, Bulgária és Horvátország azonnal csatlakozzon a schengeni övezethez. A rossz hír az, hogy régi ellenlábasunk, Hollandia mellett újabban Svédország és Ausztria is jelezte fenntartásait” – részletezte az EP-képviselő.

Nem teljesen világos, hogy ezek az aggályok csak személyes véleményeknek számítanak vagy kormányzati hivatalos álláspontok is. Úgy Hollandiában, mint Svédországban hihetetlenül színes a parlament politikai összetétele, a kormánykoalíciók nagyon vékony többséggel kormányoznak, sőt, Svédországban kisebbségi kormány van. Ausztriában pedig az utolsó parlamenti választás óta, 2019 kezdődően nem kevesebb mint 14 kormányátalakítás volt. Tehát ezt a három akadékoskodó országot egy dolog köti össze biztosan, hogy kemény belpolitikai harcokat vívnak a saját területükön, komoly nyilatkozatverseny van, és várhatóan még sok pro és kontra érvet fogunk hallani” – árnyalta a képet Winkler Gyula. Az Európai Parlament nagy többséggel szavazott a csatlakozás mellett, az Európai Bizottság nyilatkozata teljesen egyértelmű, hogy támogatja a három ország a schengeni övezet része legyen, de a végső döntést nem ezek az intézmények hozzák meg, hanem az EU belügyi és igazságügyi miniszterek tanácsa. Határidő nincsen, megszülethet a döntés már december 8-án, de akár későbbre is halasztódhat, magyarázta a képviselő.

Sajnos, azt látjuk, hogy a sokat emlegetett európai szolidaritás alig létezik. Egyhangú döntésre van szükség a schengeni csatlakozáshoz, tehát egyetlen ország is megakadályozhatja a belépést. Nem véletlen, hogy mindenféle forgatókönyv születik, hallottunk olyant, hogy Horvátország igen, Románia és Bulgária nem, vagy Románia igen és Bulgária igen. A mi érdekünk az, hogy a szavazásról a három országról egyszerre szavazzanak. A következő hetekben végig kell evezni ezeken a zavaros vizeken és el kell jutni a pozitív döntéshez” – tette hozzá Winkler Gyula.

Úgy vélem, a schengeni csatlakozásunk kérdésében meghatározó lehet az a döntés is, amelyet most kedden hozott meg az Európai Bizottság, az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) befejezése kapcsán. Mindig hangoztattuk, hogy a schengeni szerződésben nem szerepelnek politikai kritériumok, ezért számított kettős mércének, hogy összekapcsolták az MCV és a schengeni csatlakozást, de most a Bizottság döntése alapján megszűnik a legfontosabb ellenérv, amelyet a még tartózkodó tagállamok Románia csatlakozása ellen hoztak fel” – mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője.