RMDSZ: Az uniós válságkezelési forrásokat maradéktalanul fel kell használni

 

Az Európai Unió válságkezelési intézkedéseinek maradéktalan kihasználását szorgalmazza az RMDSZ – tájékoztatott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. A Szövetség Gazdasági Tanácsának koordinátora elmondta, az Európai Bizottság (EB) jelentős összegű válságkezelési pénzügyi eszközről döntött, amelynek eredményeképpen 37 milliárd euró válik elérhetővé, ebből 8 milliárd azonnal a tagállamok rendelkezésére áll.

Az Európai Unió 2014-2020 közötti időszak költségvetési keretéből finanszírozott Kohéziós Alapok forrásairól van szó, tehát a már rendelkezésre álló összegeket csoportosítják át. Az EB javaslata szerint minden tagállam a koronavírus elleni küzdelemre, illetve a világjárvány gazdasági és társadalmi következményeinek leküzdésére fordíthatja ezeket az összegeket. Románia számára 491 millió euró azonnal rendelkezésre áll, tehát már a következő hetekben átcsoportosítható és az új célokra lehet felhasználni. Ugyanakkor Románia számára az elkövetkezőkben további 2,588 milliárd euró lesz elérhető, amelyet a kormány és a fejlesztési ügynökségek konzultációja alapján rövid és középtávú célokra, gazdaságélénkítésre használhatnak fel” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EB és a gazdasági elemzők szerint is a koronavírus-járvány recessziót eredményez az uniós tagállamokban, az EU-ra érvényes 2020-as évi gazdasági előrejelzést +1,4-ről mínusz 1 százalékosra csökkentették, ez azt jelenti, hogy a járvány által indukált gazdasági zsugorodás az unió GDP-ének 2,5 százalékát érheti el, hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. “Ilyen körülmények között az EB a következő három célkitűzést fogalmazta meg: az egészségügyi rendszerek megerősítése – egészségügyi és kórházi berendezések, fertőtlenítő eszközök, fogyó eszközök, specifikus közegészségügyi intervenciók –, a kis- és közepes vállalatok likviditásának támogatása – KKV garanciaalapok tőkésítése, kedvezményes hitelek –, munkaerőpiac támogatása az Európai Szociális Alapból – rövidtávú foglalkoztatási formák finanszírozása, munkaerőpiaci intervenció. Ez a kezdeményezés egy eddig példátlan átcsoportosítást jelent, amelyet az EB úgy tesz lehetővé, hogy a Monetáris Unió szabályait és a Kohéziós Alapok felhasználását rugalmassá teszi” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve: a következő időszakban az állami támogatások szabályait is rugalmasan alkalmazzák. „A tagállamok így tudják a válságban levő gazdasági ágazatokat támogatni. Elsősorban a szállodaipar, szórakoztatóipar, általában a turizmus, valamint a szállítási ipar, a légiközlekedés által szenvedett gazdasági kieséseket kell támogatni” – fejtette ki.

Az RMDSZ szorgalmazza, hogy az Európai Alapok Minisztériuma és a kormány illetékes képviselői azonnal kapcsolódjanak be az EB által kezdeményezett intézményes párbeszédbe, ugyanakkor itthon kezdjék meg az egyeztetéseket a gazdasági élet szereplőivel, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban ki tudják használni az új lehetőségeket. Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa által megszervezett szakmai konzultáció folyamatban van, rövidesen nyilvánosságra hozzák a Szövetség javaslatcsomagját, amelynek központi célkitűzése a munkahelyek megőrzése, az emberek támogatása a gazdasági és társadalmi válság következményeinek leküzdésében.

„Lényegében a Kohéziós Alapok átcsoportosításáról szóló EB-döntés egybecseng az RMDSZ korábbi, 2018 decemberi javaslatával, amely szerint Romániában szükség van a Kohéziós Alap forrásainak átcsoportosítására, hogy a regionális fejlesztést támogassák és kezeljék prioritásként. A Szövetség javaslata most kötelező gyakorlattá válik, ezért ennek a lehetőségnek a hatékony felhasználása érdekében, szorgalmazzuk a kormány, regionális fejlesztési ügynökségek és az önkormányzatok hatékony együttműködését a közös célok elérésének érdekében” – emelte ki Winkler Gyula.