Prioritásunk a közösség biztonsága

Az RMDSZ akárcsak a korábbi években ez alkalommal is szakembereket kért fel választási programjának kialakításához, számolt be hétfői, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki a gazdasági, külügyi és a szórvány fejezetek kidolgozásában vett részt. Az EP-képviselő kiemelte, hogy az RMDSZ és a magyar közösség szempontjából a decemberi választás a jövőről, a biztonságról és a megújulásról szól. Hozzátette, a Szövetség választási programja több síkon kerül megvalósításra, olyan jövőképre alapoznak, amely a következő időszak várható eseményeivel, fordulataival is számol. Az RMDSZ a magyar közösség prioritásaira összpontosít, de ez összefügg nemcsak Erdély és az ország fejlődési ütemével, hanem azzal is, hogy Romániának milyen súlya van az Európai Unióban.

 

2017-ben lesz tíz éve, hogy Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, ez a kerek évforduló jó alkalom nemcsak arra, hogy mérleget készítsünk, hanem arra is, hogy végiggondoljuk Románia uniós szerepvállalását. Úgy vélem, meg kellene határozni, hogy Románia milyen súllyal kíván jelen lenni az EU-ban, hogy tudatosítsuk, mivel járulunk hozzá az unióhoz és mit várunk el tőle, milyen legyen az EU jövője. (…) 2018-ban újabb kerek évforduló lesz, a nagy egyesülés centenáriuma, és ez évfordulója a gyulafehérvári  nyilatkozatban megfogalmazott, a romániai magyar közösségnek tett ígéreteknek is, ebben a kérdésben is meg kell hallgatni a közösségek és régiók hangját. Ilyen az értelemben is szól a biztonságról a decemberi parlamenti választás. (…) 2019 első felében Románia első alkalommal tölti be az EU soros elnökségét. Mit szeretnénk ez idő alatt elérni? Hat hónapon keresztül Románia szervezi majd az EU csúcstalálkozóit, miniszteri egyeztetéseit, tehát alakíthatja az Unió prioritásait. (…) 2019-ben rajtunk áll, hogy a soros elnöki tisztséget úgy töltjük-e be, hogy maradandó eredményeket hagyunk hátra vagy éppen csak átverekedjük magunkat ezen a fontos időszakon. 2020 sokat ígérő év, új költségvetési ciklus kezdete az EU-ban. Viszont változások várhatóak, egyesek például jócskán visszavágnák a kohéziós alapokat, amelyekre elsősorban a közép- és kelet-európai tagállamoknak van szüksége” – sorjázta a következő évek kihívásait, amelyek hosszú távon meghatározzák, alakítják az erdélyi magyar közösség mindennapjait, és amelyekre az RMDSZ életképes megoldásokkal kíván válaszolni. Az elkövetkező időszakban várható fordulatok sok területen veszélyeztethetik a magyar közösség biztonságát, ezért fontos, hogy a jövőben milyen parlamenti képviselete lesz a magyarságnak, tette hozzá Winkler Gyula. Ugyanakkor az európai közhangulat az egyéni létbiztonságot is befolyásolja, figyelmeztetett az EP képviselő, aki ismertetett egy uniós szintű szociológiai felmérést is, amely rávilágít, az európai polgárokat leginkább a biztos munkahelyek kérdése, a jövedelem és életszínvonal, valamint a terrorizmus veszélye és a migrációs válság problémája foglalkoztatja.

 

A Szövetség Hunyad megyei választási programja kapcsán Winkler Gyula elmondta, kiindulási pontjuk a Hunyad 2020 – megyei fejlesztési terv lesz. “A kampányban megyei választási programmal is jelentkezünk, amelynek alapja az RMDSZ által 2014-ben kidolgozott  Hunyad 2020 – megyei fejlesztési terv lesz, ebben olyan jövőképet fogalmaztunk, amely Hunyad megyét nemcsak konkrét tervek szintjén, de gondolkodásmódban is Európához kapcsolja. (…) Olyan fejlesztési terv ez, amely a megye valós helyzetéből indul ki, a fejlesztési elképzelések több síkon kerülnek kidolgozásra, figyelembe véve az egyes kisrégiók különbözőségét és a közös pontokat is” – számolt be Winkler Gyula.