Megfogyatkozott eszköztárral kell helytállni

A múlt heti viharos kormányváltással az RMDSZ kiszorult a kormányzásból. Hogyan csapódik le ez Hunyad megyében és milyen következményekkel járhat az ország további gazdasági, társadalmi helyzetét illetően, kérdeztük Winkler Gyula EP-képviselőt, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnökét.

– Maga a rotáció annak idején szokatlan megoldást jelentett. Először volt Romániában olyan kormánykoalíciós egyezség, amely kormányfőcserét is feltételezett valamikor a hároméves mandátum közepén. Az RMDSZ aláírt egy megállapodást a PDS-vel és a PNL-vel, amelyben célkitűzések voltak megfogalmazva, amelyben le volt szögezve a miniszteri lista, melyet a három párt betöltött az elmúlt másfél évben. Mi ehhez az írott egyezményhez tartottuk magunkat. Nem is kevés eredménnyel, hiszen azt láttuk, hogy a politikai elemzőktől kezdve a különböző színezetű polgármesterekig és úgy általában a lakosság körében is az RMDSZ minisztereinek és kormányzati csapatának a munkája megbecsülésnek örvendett, eredményes volt. Cseke Attila, Tánczos Barna, Novák Eduárd a saját szakterületükön és nyílván a miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunor munkáját elismerés övezte, és úgy gondolom, a közösségünk szempontjából is eredményes időszak volt. Nem szlogenként mondtuk, hogy a közösségért kormányzunk, hanem minden héten, mindennap születtek olyan intézkedések, amelyek ezt alátámasztották.

Nyilván nemcsak a magyar közösség javáért kormányoztunk, hanem az egész országért egy olyan nehéz időszakban, amikor meg kellett küzdeni a koronavírus-járvány utóhatásaival, az árak, az energiaárak elszabadulásával, és további válságokkal, de jól teljesítettünk. Valószínűleg naivak voltunk, de azt gondoltuk az elmúlt két hónapban, amióta a kormányfőváltás előkészítése elkezdődött, hogy az adott szó kötelez, annál is inkább, hogy írásba foglalt szerződésről volt szó, amelyben le voltak szögezve a miniszterelnök-csere feltételei. Ezzel szemben nem az történt. Szembesültünk az immár 33 éve tapasztalt ténnyel, hogy a román politikában az írott szerződések sem köteleznek. Azon kaptuk magunkat, hogy egyszerűen kitaszítottak a kormányból. A jól ismert úton, a kormányzati partnereink – elsősorban a PNL – olyan helyzetet kreáltak, amelyben nekünk lehetetlen volt a kormányzás folytatása. A naponta változó hozzáállással ellehetetlenítették a tárgyalásokat, és elfogadhatatlan helyzetbe hoztak. Mikor láttuk, hogy elkerülhetetlen az egyetlen kiút ebből a helyzetből eldöntöttük, hogy lemondunk a kormányzati eszközről. Mert a kormányzat gyakorlatilag egy eszköz az RMDSZ közpolitikájának és közösségi politikájának megvalósításához. Erről most le kellett mondani, mert kirekesztettek a kormányzatból. Ezt sajnáljuk. De úgy vesszük tudomásul, hogy ott van még a többi eszköz, a parlamenti jelenlét, az önkormányzati jelenlét, amelyeket fel fogunk használni. Most lesz egy rövid vakáció mindenki számára, amely idő  alatt nekünk le kell ülni, meg kell tárgyalni, ki kell elemezni a helyzetet, és nyilván a nyár végén olyan új útra kell térni, amelyen a közösséget szolgáló célok maradnak, viszont eggyel kevesebb eszközzel kell helytállni. Persze nem felejtjük el egy pillanatra sem, hogy óriás léptekkel közeledik a 2024-es választási év, ami előzménytelen, hiszen soha nem volt még olyan, hogy négy országos választást kell lebonyolítani kevesebb, mint 8 hónap alatt. 2024. június 9-én kezdődik az európai parlamenti választással, valamikor szeptemberben lesz az önkormányzati, és év vége felé a parlamenti, majd az államelnöki választás. Ezeknek a sikeres abszolválása nem lesz könnyű feladat. Az EP-választás különösen nagy kihívást jelent, hiszen az első lévén, a román pártok számára kalibrálási megmérettetést jelent, ahol óriási lesz az egymásnak feszülés, óriási lehet a nacionalista szélsőséges pártok térnyerése.

– A kormányzati eszköz elvesztése hogyan csapódik le a területi szervezetek szintjén? Mire számíthatunk Hunyad megyében, tisztségviselők, támogatások terén?

– Hunyad megyében és általában a szórványban a kormányzás egy nagyon fontos lehetőség. Mi, a szórvány, mindig kormányzáspártiak vagyunk, amikor ennek a politikai feltételei léteznek. Most a feltételek megszűntek. De köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik Hunyad megyéből részt vettek a kormányzati munkában, Kacsó-Doboly Izabella államtitkárnak, aki már június 15-én, szövetségi döntés értelmében, a többi államtitkárral együtt lemondott. Köszönetet kell mondanom Széll Lőrincz alprefektusnak, aki egyelőre még folytatja a munkáját. A prefektusokat és alprefektusokat a kormányfő nevezi ki és a kormányfő szünteti meg a tisztségüket. A következő időszakban megszületnek e téren is a döntések. Nyilván előbb a prefektusok esetében, utána az RMDSZ alprefektusai esetében a tevékenységük lezárásáról fog dönteni a kormány. Ezt meg fogjuk várni. Addig a mi tisztségviselőink végzik a napi munkát, ahogy végezték eddig is. Tehát köszönöm a munkájukat és kíváncsian várom, hogy megyei szinten hogyan csapódik le a kormányzati koalíció struktúraváltása. Igaz, persze hogy mi itt egy kicsi politikai alakulatként szerepelünk, viszont tudomásom szerint politikai tisztelet övez bennünket. Én az elmúlt egy-két évben nem tudok beszámolni politikai feszültségről. Persze voltak olyan momentumok – inkább kifelé, a sajtó felé –, mint a piros-fehér-zöld feszültség a Téglás Gábor Elméleti Líceum tanévnyitója kapcsán, illetve néhány további kellemetlen pillanat. Én ezeket kivételnek tekinteném. Az általános az, hogy jól dolgozunk együtt a politikai partnereinkkel, és azt remélem, hogy úgy mint a korábbi években, amikor az RMDSZ ellenzékben volt, itt Hunyad megyében egy modus vivendit tudtunk kialakítani a két politikai párttal, a PNL-vel és a PSD-vel. Remélem ez sikerül a következő időszakban is. Meg kell várni türelemmel. Nem szeretnék most előzetes elvárások megfogalmazásába bocsátkozni. Meg kell várni, hogy Bukarestből a történések lecsapódjanak megyei szintekre, de a két nagy párt vezetősége Hunyad megyében tudja, hogy mi korrekt partnerek vagyunk. Tudjuk, hogy mennyi a politikai súlyunk, s ennek megfelelően a hivatalos vagy informális együttműködés területén megálltuk a helyünket Hunyad megyében, és én remélem, hogy ez a következő időszakban is érvényes marad.

– Az RMDSZ kiszorítása a kormányzásból milyen fényt vet Romániára nemzetközi szinten? Az új miniszterelnök sokrétű ígéretet tett az ország kül- és belpolitikai jövőjét illetően…

– Ez érdekes kérdés, mert továbbra is dúl a háború Ukrajnában, és továbbra is stabilitásra van szükség Romániában. Én úgy vélem, hogy a RMDSZ-jelenlét a kormányban pontosan egy ilyen stabilizáló tényező volt. Nem is titkolják a két nagy párt vezetői, hogy állandó feszültségek vannak a PNL és a PSD között.  Itt az RMDSZ sokszor stabilizáló, érdekegyeztető szerepet töltött be. Ez most nyílván eltűnik a kormányzati struktúrából. Ilyen szempontból, hogy mi nem vagyunk benne, nem fogom kommentálni, hogy mi lesz a kormányzati struktúrával, azt viszont állítom, hogy kevésbé stabillá válik. Az, hogy a viharos ígéretözön, amit láthattunk, hallhattunk az elmúlt napokban, főként a miniszterelnök, a nagyobb kormányzópárt elnökének részéről, hogy teljesíthető-e, majd kiderül. Gondolom, ha felelős módon voltak ezek megfogalmazva, akkor fedezet is van ezen ígéretek betartására. Kíváncsian várom a következő hónapokban ezek valóra váltását. Románia nehéz helyzetben van.

Az egész Unió nehéz helyzetben van költségvetési szempontból, pénzügyi szempontból, a háború közelsége miatt és azért, mert meg kell szervezni a gazdasági átállást, és közben az egész EU és Románia is választásokra készül.   Romániában a választási év kiszámítható módon magával hozza a populizmust, demagógiát és az üres ígérgetéseknek a gyakorlatát. Én úgy vélem, hogy lesznek meglepetések politikai szempontból, negatív meglepetések, amelyeket el lehetett volna kerülni az RMDSZ részvételével, de ez most már egy olyan fejezet, amit lezártunk, a hátunk mögött hagytunk. Ami előttünk van, az egy nagyon nehéz kihívásokkal teli választási év. Tudjuk, hogy a közösségünk mit vár el tőlünk, és igyekezni fogunk ezeket úgy teljesíteni, hogy közben egy eszközzel kevesebb áll a rendelkezésünkre. A szórványban – és ez alatt nem csupán Hunyad megyét értem, hanem Brassótól Máramarosig és a Bánságtól Besztercéig – nagyon gyorsan meg kell találjuk azokat a közösségépítő eszközöket,  amelyekkel helyettesítsük azt, hogy a mi megyéinkben megszűnnek a kormányzati részvételből adódó lehetőségek.  Biztos vagyok, hogy sikerülni fog. Nagyon motiváltan várom a nyári vakációt, amikor egyeztetni tudunk, és ősszel indul a munka az újabb helyzetből.

Nyugati Jelen, Gáspár Barra Réka