Közösen kell fenntartanunk az európai kisebbségi szolidaritást

“Az európai kisebbségi szolidaritás megõrzése érdekében koordinálni kell az európai szintû erõfeszítéseket. A kisebbségi polgári kezdeményezés fellebbezésével párhuzamosan a politikai cselekvés útjára kell lépnünk” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes azon szerdai, Brüsszelben szervezett tanácskozáson, amelynek témája az európai kisebbségi közösségek együttmûködése volt. A szövetségi elnök szerint a közelgõ európai választás lehetõséget teremt arra, hogy a kisebbségi közösségek bemutassák jelöltjeiket és célkitûzéseiket.

Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor javasolta, hogy jöjjön létre az Európai Kisebbségi Közösségek napja, amely megkönnyítené a párbeszédet az uniós intézményekkel és a többségi társadalmakkal. A brüsszeli tanácskozáson részt vettek a Minority SafePack kezdeményezõ bizottságának tagjai, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának – FUEN elnöksége, Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselõk és Vincze Loránt FUEN alelnök, az RMDSZ külügyi titkára. Az ülésen elhangzott: a közös cselekvés egyik eszköze a FUEN által javasolt Politikai Tanácsadó testület megalakulása, amelynek alapítói a polgári kezdeményezõ bizottság tagjai.

Winkler Gyula EP-képviselõ köszöntõbeszédében kiemelte: az unió területén élõ nemzeti kisebbségek helyzete új megoldásokat igényel, ezért fontos a kisebbségi tanácsadó testület megalakulása. A grémium intézményes párbeszédet tesz lehetõvé az EU intézményeivel, az európai politikai pártcsaládokkal és az európai civil szervezetekkel. Az európai parlamenti képviselõ úgy vélte, az új mandátumban a kisebbségeket érintõ döntésekre egyre nagyobb hatással lesznek az európai jellegû civil szervezetek és politikai alakulatok.

Sógor Csaba EP-képviselõ azt részletezte, hogy mennyire nehezen sikerült a nemrég megszavazott Michel-jelentés révén néhány fontos kisebbségvédelmi fogalmat elfogadtatni az Európai Parlamentben. “A kisebbségvédelemnek hosszú távú, tervezett jelleget kell biztosítani az EU-ban, ebben pedig kulcsszerepet játszik az EP keretén belül mûködõ Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoport (Intergroup), melynek megalakulásáért az új ciklusban is meg kell küzdeni” – hangsúlyozta a képviselõ.

Vincze Loránt, a FUEN alelnöke összefoglalta a Minority SafePack európai kisebbségi polgári kezdeményezés fellebbezésének helyzetét. Véleménye szerint az Európai Bíróság ítélete jövõ év nyarára várható. Ugyanakkor elmondta, a FUEN a május elején sorra kerülõ kongresszusán kisebbségi kiáltvány elfogadását tervezi, amely tartalmazni fogja az európai nemzeti közösségeknek az Európai Parlament és az Európai Bizottság új mandátumára vonatkozó kisebbségvédelmi javaslatát.

A tanácskozáson Heinz Heinrich Hansen, a FUEN elnöke elmondta: az európai választást megelõzõ idõszak kiválóan alkalmas figyelemfelhívásra – azon kell tehát ténykedni, hogy a kisebbségügyi lobbi minél célirányosabb legyen az EU intézményeiben. Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi németajkú közösség elnök-minisztere szerint el kellene érni azt, hogy a kisebbségi kérdés az Európai Bizottság valamelyik biztosának hatáskörébe kerüljön. Luis Durnwalder, Dél-Tirol volt kormányzója a FUEN és az Európai Parlament szoros együttmûködését szorgalmazta. Úgy fogalmazott, a következõ ciklusban el kell érni azt, hogy nagyszámú EP-képviselõ támogassa a kisebbségvédelem ügyét.