Háromszék ereje a szórványra is kisugárzik

Háromszéken érezni az erőt, és egyértelmű, hogy az RMDSZ győzni fog, és ez az erő elegendő arra is, hogy kisugározzon egyrészt a szórványba, másrészt érdemben hozzájáruljon ahhoz, hogy az ötszázalékos választási küszöböt is át tudják lépni az európai parlamenti választásokon – fogalmazott tegnap Sepsiszentgyörgyön Winkler Gyula. A szövetség EP-jelöltje azon túl, hogy hangsúlyozta: Brüsszelben, az Európai Unióban változásra van szükség, arra is felhívta a figyelmet, hogy a két erdélyi képviselő kevésnek tűnhet, ám például a kisebbségvédelmi kérdésekben kiemelten fontos a jelenlétük.

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Az RMDSZ jelenlegi EP-képviselője, -jelöltje Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, illetve Miklós Zoltán parlamenti képviselő társaságában fejtette ki álláspontját egy sajtóreggelin. Felvezetőként Tamás Sándor egyebek mellett elismételte korábbi álláspontját, mely szerint el kell kerülni, hogy a magyar képviselet kiesése nyomán az Európai Parlamentben a román szélsőségesek mondják el, mi az „igazi igazság” a magyar kisebbségről. Tamás Sándor és Winkler Gyula felidézte a 14 éves múltra visszatekintő székely–szórvány együttműködést, Antal Árpád pedig arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy akik ellenérzésekkel viseltetnek iránta, ne szavazzanak rá a helyhatósági megmérettetésen, de az RMDSZ EP-listájára viszont adják voksukat. Ha ott vagyunk Brüsszelben, Bukarestben, akkor biztosítani tudjuk azt a keretet, hátteret, ami szükséges ahhoz, hogy önkormányzatként is erősek és hatékonyak tudjunk lenni – fogalmazott.

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Antal Árpád az EP-képviselői mandátumok elosztásának aránytalan jellegére is rámutatott: a nagyjából azonos számú lakossal rendelkező Máltának és Luxemburgnak 6–6 mandátum jár, az erdélyi magyarságnak összesen van kettő, és ezekért is meg kell harcolni. Két ember nem tud mindent megváltoztatni az Európai Parlamentben, ám a jelenléttel meg tudják mutatni, hogy az erdélyi magyarság létezik – fogalmazott.

Winkler Gyula az EP-választások kapcsán elismételte az RMDSZ álláspontját, mely szerint Brüsszelben változásra van szükség, és ezzel a meglátással nincsenek egyedül. Kérdés, ki milyen változást akar: az északnyugati vagy nyugati országokban elképzelthez képest az RMDSZ által megfogalmazott szöges ellentétben áll. Winkler Gyula szerint a szövetség azt szeretné, ha az EU visszatérne a gyökerekhez, azaz egy békeprojekt lenne, illetve az uniós közpolitikák az embereket, ne pedig az ideológiákat szolgálják. A képviselő felidézte, hogy 2019-ben a klímatüntetések ideológiai hangulatában alakult ki az EP összetétele, és az elmúlt öt évben egy radikális, aktivista, zöld vonulat érvényesült a közpolitikák terén, mely több rossz döntéshez vezetett. Mára a közhangulat ennek a szöges ellentéte. Ezért mondják, hogy vissza kell térni a realitás, a megvalósíthatóság talajára, s ez úgy lehetséges, ha az Európai Parlamentben megváltozik a többség és ezáltal az irány is. Erről is döntenek június kilencedikén az erdélyi, székelyföldi magyarok, és noha csak két személyről van szó, de ők ennek az új többségnek lesznek a részei, és egyebek mellett az őshonos európai kisebbségek ügyét is képviselik.

Utóbbi kapcsán Winkler Gyula elmondta, a román többség politikusai továbbra is azt hirdetik, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak kérdése példaértékűen meg van oldva Romániában. Ott kell lenni, hogy elmondhassák, hogy az erdélyi magyarság hogyan érzi magát szülőföldjén, biztosítottak-e a jogai, különben csak a többség által közvetített meglátás kerül az európai közvélemény elé – fejtette ki Winkler Gyula. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a részvételtől függetlenül Romániának lesz 33 képviselője az EP-ben, de a két magyar képviselői hely nem jön magától, azt senki nem fogja felajánlani, azokért meg kell harcolni, és ebben Háromszéknek is nagy szerepe van. Winkler Gyula szerint, ha az RMDSZ 34 év után elbukna, aminek egyesek nagyon örvendenének, akkor lejtős pálya következne, mely már nagyon nehezen fordítható emelkedőre az őszi parlamenti választáson.

Nagy D. István, Háromszék