Fenntartható fejlődés és az EU új költségvetési ciklusa

A Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika alapeszközei az EU 2030-ig tartó fenntartható fejlesztési menetrendjének – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő a Fenntarthatóság – Megoldás Európa számára című konferencián, melyet kedden Brüsszelben, az Európai Parlamentben tartottak.

“Szeretném kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósításában. A Kohéziós Politika az EU legfontosabb beruházási politikája. Minden olyan kísérlet, amely a költségvetését csökkentené, tulajdonképpen a fenntartható, inkluzív gazdasági fejlődés útjába gördítene akadályt. (…) A Közös Agrárpolitika kapcsán pedig azt is el kell mondani, hogy az EU-ban most domináns ipari mezőgazdaság nem kompatibilis a fenntartható fejlődéssel. A mezőgazdaságot érdemes úgy fejleszteni, hogy a kisebb, vagy közepes és családi gazdaságokra helyezzük a hangsúlyt. Támogatni kell a gazdákat, hogy jobban be tudjanak kapcsolódni a helyi és regionális értékesítési láncokba, mert ez az európai mezőgazdaság fenntarthatóságának kulcsa, de ugyanakkor a gazdák és családjaik jólétét is ez tudja biztosítani” – fejtette ki az EP-képviselő.

Winkler Gyula szerint a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek elérése pénzügyi erőfeszítést is feltételez, ezért a 2021-2027 közötti költségvetési időszak vitáján figyelemmel kell követni, hogy megfelelő finanszírozást kapjon a Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika. Rámutatott, hogy a fenntartható fejlődés elérése attól is függ, hogy sor kerül-e a tagállamokban egy valós társadalmi vitára. “Remélem, hogy Romániában a társadalmi párbeszéd újraindul, hiszen több mint egyértelmű, hogy a fenntartható fejlődés célkitűzései egybeesnek az ország célkitűzéseivel. Viszont ehhez minden társadalmi rétegnek őszintén be kell kapcsolódnia és erőfeszítést kell tennie, hogy egészséges környezetet örökítsünk át a következő nemzedékeknek, enélkül minden stratégia és cselekvési terv kudarcra van ítélve” – hangsúlyozta Winkler Gyula.
Mint elmondta, a Romániai Országos Fenntartható Fejlesztési Stratégia – 2030 jól tetten éri, hogy az inkluzív társadalmakat olyan polgárok alkotják, akik azt érzik, értékelik, befogadják őket, az ilyen közösségekben magas a társadalmi tőke. “Ez a törekvés érvényes kell hogy legyen arra a 11 százaléknyi romániai állampolgárra is, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartoznak. A fenntartható társadalom kialakításához őszinte társadalmi párbeszéd szükséges” – emelte ki Winkler Gyula.

A brüsszeli konferenciát Borbély László államtanácsos, a kormány fenntartható fejlődési főosztályának koordinátora kezdeményezte, partnerségben a Bukarest – Ilfov Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. A meghívottak között szerepelt Călin Stoica, az Az EU Politikai és Biztonsági Bizottságának állandó képviselője, Claudia Ionescu, a Bukarest – Ilfov Regionális Fejlesztési Ügynökség szakembere és Dan Nica EP-képviselő.