Európai szinten is elismerik a Hargita megyei erőfeszítéseket az oktatás terén

Az Európai Bizottság második embere, elnökhelyettese, Margrethe Vestager értékelte a Hargita megyei erőfeszítéseket az oktatás és az oktatás digitalizálása terén. Azt mondta, hogy Hargita megye digitális oktatási akcióterve nagyon fontos témákkal foglalkozik, és figyelemre méltó ez a munka, illetve egyetértett azzal, hogy az infrasturktúra megerősítésére van szükség. Mindez azon a másfélórás online eseményen hangzott el, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett az oktatás és az oktatás digitalizálása témakörben a brüsszeli Európai Régiók és Városok Hete keretében, október 12-én.

Margrethe Vestager úgy fogalmazott, mint minden specifikus kérdésben, ez esetben is a legfontosabb szereplők az adott régiók képviselői. Az oktatás és a digitális oktatás fejlesztésére plusz forrásokat kell biztosítani, ugyanis nem hagyhatják, hogy a gyerekek csupán a családra támaszkodhassanak.

A világjárvány új helyzet elé állította az oktatást is, mint megannyi területet, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, amivel mindenki egyetértett. Mint a megyeelnök kifejtette, komoly kihívás elé állította a családokat, hogy otthon kellett megszervezni az oktatást, főként a szükséges infrastruktúra hiányában. Felismerve, hogy a kérdésben minél előbb lépni kell, Hargita megyében létrehoztak egy munkacsoportot, szakértők bevonásával, és kidolgoztak egy akciótervet. Sok a tennivaló, mondta Borboly Csaba, de a célkitűzés nemcsak helyi, hanem európai szinten is érvényesül, a megvalósításhoz viszont finanszírozásra van szükség.  

A workshopot Winkler Gyula európai prlamenti képviselő moderálta, aki úgy fogalmazott, Hargita Megye Tanácsa holisztikus elképzelést kísérel megvalósítani, illetve a kohéziós politika fontosságát hangsúlyozta.

A romániai, specifikusan a Hargita megyei helyzetet Ferencz Salamon Alpár, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házának igazgatója ismertette a résztvevőkkel. Mint mondta, a pandémia előtt elhanyagolható volt a digitális oktatás, az iskolák technikai felszereltsége között óriási a különbség. A digitális jólét összefügg a tényleges jóléttel, vélekedett a pedagógus, valóban 21. századi oktatást és egyenlő jogokat kell tudjanak biztosítani a diákoknak, összegezte.

Csák László szakértő bemutatta a Hargita megyei akciótervet, amely oktatási intézmények, iskolák, önkormányzatok és szakértők közös célkitűzését fogalmazza meg, ezek közül a legfontosabbak a digitális platform, az oktatási tartalmak létrehozása, az infrastruktúra fejlesztése, a pedagógusok képzése.

Bőjte Dániel Hargita megyei digitális szakértő oktatásban javasolt megoldásokat ismertetett. Sok kihívás van, mondta, a tanárközpontú, információátadásra alapuló tanítás át kell alakuljon, a tanulás, az interaktivitás kell a középpontba kerüljön. A tudásalapú társadalom kiépítése a lényeg, összegezte.

Jurij Bilic horvát előadó, a Horvát Akadémiai és Kutatási Hálózat (CARNet) vezérigazgató-helyettese egy kísérleti e-iskola programot és annak tapasztalatait mutatta be.

A Hargita megyeiek részéről továbbá Borsos Endre mutatott be olyan kreatív tartalmakat, amelyek a játékos tanulásra alapoznak, és amelyek kifejlesztésében többek között Hargita megyei partnereik is voltak.

A workshop következtetéseit Borboly Csaba összegezte, aki örömét fejezte ki, hogy mindannyian egyetértettek az alulról építkező projekt fontosságában, és hogy az elképzelésekhez finanszírozást kell találni. Kísérletiprojekt-vezetők akarnak lenni, mondta, és megosztani tapasztalataikat.

A műhelymunka alkalmával együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza részéről Ferencz Salamon Alpár, és a CARNet részéről Jurij Bilic.