Elfogadta az Európai Parlament a REPowerEU energiaügyi tervet

© European Union 2022 – Source : EC Audiovisual

Közel 1,4 milliárd eurót kap Románia

Az Európai Parlament november 10-én nagytöbbséggel fogadta el az energetikai beruházások finanszírozására irányuló REPowerEU-tervet. Románia közel 1,4 milliárd eurót kap ebből az új támogatási alapból, tájékoztatott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője, a Szövetség Hunyad megyei elnöke. Mint rámutatott, a REPowerEU-tervvel az Európai Bizottság választ fogalmazott meg a globális energiapiac zavaraira és fennakadásaira. A terv három fő területre összpontosít: az energiatakarékosságra, a tiszta energiatermelésre és az energiaforrások diverzifikálására.

Az új terv, a REPowerEU kiegészíti azokat a forrásokat, amelyek elérhetőek lesznek az országos helyreállítási terv révén, valamint a 2021-2027-es időszakra vonatkozó kohéziós alapokon keresztül. Európai uniós tagságunk óta most áll a legnagyobb összeg Románia rendelkezésére, nyilvánvalóan az a legfontosabb cél, hogy minél hatékonyabban használjuk fel ezeket a pénzforrásokat. Jelentős összeget tudunk így a gazdaság újraindítására, a válság leküzdésére, a kkv-k és az emberek, családok támogatására fordítani” – hangsúlyozta a képviselő. Románia csak az új támogatási alapból 1,39 milliárd eurót kap, 20 százalékos előfinanszírozással, a projekt végleges jóváhagyásakor. A képviselő elmondta, hogy az Európai Néppárt Képviselőcsoportja javaslata alapján döntöttek arról, hogy a REPowerEU-terv 2022 februárjától fogadja el az energetikai beruházások visszamenőleges finanszírozását.

Az Európai Parlament úgy rendelkezett a REPowerEU-tervvel kapcsolatos álláspontjában, hogy a rendelet jövő év eleji hatálybalépését követően azoknak a tagállamoknak, amelyek még nem vették igénybe az országos helyreállítási terveik teljes hitelkomponensét, mindössze 30 napjuk lesz arra, hogy értesítsék az Európai Bizottságot arról a szándékukról, hogy igénybe kívánják-e venni ezeket az alapokat. Amennyiben nem, az érintett országok elveszítik az elsőbbséget a hitelkomponensből származó forrásokhoz való hozzáférés tekintetében. „Ez fontos hír lehet számunkra, mert Románia már bejelentette, hogy az összes hitelhez hozzá akar férni, és ha a többi ország hitelkeretéből marad fel nem használt pénz, akkor nagyon jó feltételek mellett juthatunk további hitelekhez, amit energetikai beruházásokra lehet fordítani” – magyarázta el Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselő kiemelte, az Európai Parlament azt is kérte, hogy a REPowerEU terv tagállami prioritásait a helyi és regionális hatóságok bevonásával dolgozzák ki. „A helyi önkormányzatok tudják a legjobban azt, hogy az adott közösségben mire van szükség, a társadalom mely szegmense, milyen vállalatok szorulnak rá a támogatásra, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy bevonják a helyi és megyei tanácsokat” – hangsúlyozta Winkler Gyula.