Együttműködésre építő művészet

Újabb Transylvania Trust kiállítás az Európai Parlamentben

A kulturális sokszínűség és az interkulturális párbeszéd népszerűsítésével nem teszünk egyebet, mint az európaiságot, az európai létet promováljuk – mutatott rá Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP) kedden este Strasbourgban, az ARTECH kiállítás megnyitóján. Az ARTECH utazó kiállítás egy olyan nemzetközi projekt eredménye, amelyet az erdélyi Transylvania Trust Alapítvány bonyolított le partnerségben az albániai Gjirokastra Foundation-nal, a spanyolországi Commarca del Maestrazgoval és az ukrajnai Archikidz!GO-val.

Az ARTECH címszó a művészet, újrafelfedezés, hagyomány, eklektikus, kortárs szavak (angol nevének) kezdőbetűiből állt össze, egy H-val megtoldva, amely a művészeti kifejezésmód és az alkalmazott technológiai kivitelezés összekapcsolására utal. A kiállítás az Európai Parlament strasbourgi székházában kapott helyet, házigazdája Winkler Gyula volt, aki a megnyitón arról is beszélt, hogy a kultúra nemcsak ösztönzi a kreativitást, hanem az EU nemzetközi kapcsolatainak jelentőségteljes eleme.

„Ezen a héten itt, Strasbourgban, ahol az ARTECH kiállítás is helyet kapott, az EP napirendjén szerepel a CULT Bizottság jelentése az új európai kulturális menetrendre és a nemzetközi kulturális kapcsolatokra vonatkozó európai uniós stratégia végrehajtásáról. A dokumentum az EU prioritásait hangsúlyozza a kultúra területén. Ilyen értelemben három fontos szempontot kell mérlegelnünk: a társadalmi, közösségi vonatkozásokat, a gazdasági szempontot, valamint az EU kulturális politikájának külügyi aspektusait. (…) A koronavírus-járvány erőteljesen sújtotta a kulturális és kreatív ágazatokat, ezért most a fellendülés támogatására kell összpontosítanunk. Mindezek mellett, tisztában kell lennünk azzal is, hogy ezekben az ágazatokban a fellendülés nem azt jelenti, hogy visszatérünk a megszokotthoz, hiszen a 2019 előtti mindennapok bizonytalan foglalkoztatottságot, alacsony béreket, kiszámíthatatlanságot jelentettek. Éppen ezért itt, az EP-ben arra törekszünk, hogy új megoldásokat és eszközöket dolgozzunk ki az európai kulturális és kreatív iparágak támogatására. Azt sem tévesztjük szem elől, hogy a digitális térhódítás, bármennyire is innovatív és hasznos, sosem tudja helyettesíteni a szemtől-szembe találkozás élményét, a közvetlen kapcsolatot az alkotó és közönség között” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Véleménye szerint fontos prioritás a kulturális finanszírozáshoz való hozzáférés, elsősorban a bürokrácia visszaszorítására van szükség. „Ez különösen igaz a kisebb kulturális egyesületek, az egyéni alkotók és kulturális vállalkozók esetében, akiknek nincs megfelelő logisztikai hátterük, vagy tudásuk, hogy komplex finanszírozási kéréseket állítsanak össze. (…) Az EU nemzetközi kulturális kapcsolatait a civil szervezetek fokozott szerepvállalása teszi majd sikeresebbé. Jó példa erre mai kiállításunk is, amelynek alapja egy olyan nemzetközi együttműködés, amelyet a Transylvania Trust Alapítvány bonyolít Albániából, Spanyolországból és Ukrajnából érkező partnerekkel közösen, és amely gyönyörű példája a közösen létrehozott interdiszciplináris és multikulturális művészetnek” – fejtette ki Winkler Gyula.

A kiállítás anyagát Adela Luiza Avram projektkoordinátor és Eke Zsuzsanna művészettörténész mutatta be.

Az ARTECH felvállaltan a 2018-as kulturális örökség európai évének kezdeményezéseinek folytatása, ugyanakkor az első ARTEC, a művészetek, újrafelfedezés, hagyományos, eklektikus és kortárs hívószavak köré épített nemzetközi projekt továbbgondolása. Mint ismert, 2017-ben az ARTEC kiállítást Brüsszelben mutatták be, házigazdája szintén Winkler Gyula volt.