Együttműködés, verseny és konfrontáció egyszerre jellemzi az EU-Kína kapcsolatokat

Véget ért a naivitás korszaka az EU-Kína kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok terén, jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő szerdán egy online megbeszélésen, amelyet az Európai Néppárt gazdasági szervezete, a SME Europe szervezett. Az esemény házigazdája az RMDSZ EP-képviselője volt, aki az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága részéről az EU-Kína kapcsolatok állandó jelentéstevője és a SME Europe első alelnöke. Az online vita célja az volt, hogy az Európai Unió és Kína közötti átfogó beruházási megállapodás ((Comprehensive Agreement on Investment –  CAI) majdani alkalmazásával, életbe ültetésével kapcsolatos kérdéseket tisztázza.

Minden európai vállalatnak tisztában kell lennie azzal, hogy rendkívül bonyolultak a viszonyok EU és Kína között, ugyanakkor a kínai piac van annyira fontos az európai vállalatok számára, hogy nem lehet és nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A kétoldalú kapcsolatok azért bonyolultak, mert három síkon is futnak: együttműködés, verseny és konfrontáció. A SME Europe által szervezett vita megerősítette: az európai ipar az EU-Kína közötti átfogó beruházási megállapodás ratifikálását támogatja” – fogalmazott Winkler Gyula a rendezvényt követően. Véleménye szerint az európai gazdaság szereplői számára nagyon fontos, hogy folytatódjanak a tárgyalások a beruházásokra vonatkozó vitarendezési rendszer kialakítása érdekében. „Ez egy későbbi fázis, a tárgyalások ezen a téren akkor folytatódhatnak, ha a megállapodást ratifikálta az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa. Fontos, hogy a felek megállapodjanak egy vitarendezési rendszerről. Jelenleg 26 tagállamban külön-külön van kétoldalú beruházási egyezmény, amelyet Kínával kötöttek meg, ezért is szükség van, hogy átfogó megállapodás váltsa fel ezeket” – magyarázta az EP-képviselő.

Mint rámutatott, az Európai Parlament fontosnak tartja, hogy az EU-Kína megállapodás tartalmát alaposan elemezze. „Egy ideiglenes menetrend szerint a következő hónapokban az Európai Bizottság szolgálatai az EU 24 hivatalos nyelvére fordítják le a megállapodást mellékleteivel együtt, hogy majd 2021 végére az európai törvényhozás és az Európai Unió Tanácsa elé terjeszthessék megvitatásra és elfogadásra. A teljes folyamat várhatóan 2022 márciusában, áprilisában ér véget” – mondta még el a képviselő.

Winkler Gyula ismertette: az Európai Unió és Kína közötti átfogó beruházási megállapodásnak négy fontos pillére van: az európai vállalatok hozzáférése a kínai piachoz, a méltányos verseny keretének megteremtése, a fenntartható fejlődés – beleértve a kényszermunka elleni küzdelmet, valamint a beruházásokat érintő vitarendezési mechanizmus kidolgozása.

A SME Europe alelnökeként bejelentette, hogy az EPP gazdasági szervezete idén a beruházási megállapodás kapcsán vitasorozatot indít, amelyekre a gazdasági szereplők mellett az Európai Bizottság képviselőit is meghívják. A sorozat első találkozóján Denis Redonnet, az EB Kereskedelmi Főigazgatóságának (DG Trade) vezérigazgató-helyettese ismertette a megállapodás alkalmazási mechanizmusát és beszélt arról, hogyan tudja ez az egyezmény az európai vállalatok javát szolgálni.

A beszélgetésen a németországi, csehországi és svájci ipart tömörítő szervezetek képviselői vettek részt. Míg a német és cseh üzleti szervezetek vezetői támogatásuk mellett a további elvárásaikat is megfogalmazták, addig a svájci szervezetek képviselői a Kínával kötött szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán szerzett tapasztalataikat osztották meg.