Egységes álláspont hoz sikert az EU-Kína közötti kétoldalú tárgyalásokon

A tagállamok egymástól eltérõ érdekei ellenére, egységes fellépéssel kell az Európai Uniónak jelen lenni a Kínával folytatott kétoldalú tárgyalásokon, amelynek célja a beruházási megállapodás megkötése –  jelentette ki Winkler Gyula szerdán Strasbourgban. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje a plénum elõtt, mint a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA tagja érvelt a néppárti frakció megállapodással kapcsolatos álláspontja mellett. Az Európai Parlament szerdán nagytöbbséggel fogadta el az EU-Kína beruházási megállapodásról szóló határozatot, amely tulajdonképpen az Európai Bizottságn tárgyalási irányvonalait határozza meg.  

A Lisszaboni szerzõdés életbe lépése óta ez az elsõ alkalom, hogy az Európai Unió egységes intézményi partnerként van jelen a Kínával folytatott tárgyalásokon, felváltva az eddigi valóságot, mely 28 külön partnert jelent Kína számára. Kiegyensúlyozott megállapodást kell elérnünk” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az Európai Néppárt frakciója azt kéri, az EU legyen felhatalmazva, hogy tárgyalhasson majd az európai vállalatok kínai piacra jutásának könnyítésérõl, a vám- és nem vámjellegû korlátok felszámolásáról, a Kínában mûködõ vegyesvállalatokat szabályozó törvény reformjáról, a kínai állami és magánvállalatok mûködését szabályozó törvények átláthatóságáról, minél tisztességesebb versenyhelyzet kialakításáról a kínai állami és az európai magáncégek között, valamint a Kínában befektetni szándékozó európai KKV-ék hathatós támogatásáról.  

Winkler Gyula felszólalásában kiemelte, mennyire fontos az EU számára, hogy minél magsabb szinten valósuljon meg a szellemi tulajdonjogok védelme Kínában, ez a téma várhatóan a kétoldalú tárgyalások egyik kényes kérdése lesz. “Itt egyetlen aspektusra hívnám fel a figyelmet, a mobil applikációk fejlesztése (app economy) egy olyan ágazat, amely egy évtizeddel ezelõtt nem létezett, de amely ma, csak az unióban, 800.000 munkahelyet biztosít, kreatív és magas technológiát igénylõ ágazatról beszélünk, amelynek érdekeit védenünk kell” – magyarázta Winkler Gyula. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója kéri az Európai Bizottságot, hogy pontos határidõket szabjon meg a Kínával folytatott tárgyalásokon, de adjon ésszerû átmeneti idõszakokat a majdani beruházási megállapodás életbeléptetéséhez is.

Egyébként a szerdán elfogadott határozat egyik legfontosabb tétje a szellemi tulajdonjog garantálása a Kínában beruházni szándékozó európai vállalatok esetében. Az európai parlamenti képviselõk meggyõzõdésüknek adott hangot, hogy amennyiben az Európai Bizottság az egyetlen tárgyalópartner, akkor az EU-Kína beruházási megállapodás sikeresebb lehet, szemben a különbözõ tagállamokkal kötött külön egyezményekkel.

Az Eurostat adatai szerint Kína az Egyesült Államokat követõen a második legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Uniónak. Tavaly a Kína és EU közötti kereskedelem értéke elérte 546 milliárd dollárt, azonban az EU kereskedelmi hiánya Kína tekintetében meghaladta a 122 milliárd dollárt.