Csökkenteni kell a bürokráciát és folytatni a decentralizációt

Csökkenteni kell a bürokráciát és folytatni a decentralizációt, az RMDSZ számára ezek fontos célkitűzések, ismertette szerdán dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. „Az RMDSZ a bürokrácia drasztikus visszavágását szorgalmazza és bátran kell folytatni a decentralizációt is” – fogalmazott Winkler Gyula, rámutatva, hogy a nehézkes ügyvitel és a központosítás jelentős mértékben gátolja a fejlődést a legkisebb faluban éppúgy, mint a legnagyobb városban.

A jó kormányzás minimális bürokráciát és hatékony ügyintézést jelent. (…) Európai parlamenti választási programunkat úgy állítottuk össze, hogy komoly konzultációt folytattunk közösségünkkel, szakmai szervezeteinkkel. A bürokrácia csökkentése, a decentralizáció visszatérő eleme ennek a programnak. (…) Kettős nyomást akarunk gyakorolni, Brüsszel irányából, az Európai Parlamentből, de a helyi közösségek irányából is, hogy elérjük célkitűzésünket. A decentralizáció kérdése kéz a kézben jár a bürokrácia egyszerűsítésével. Az RMDSZ által képviselt értékek és a szervezet célkitűzései harminc éve nem változtak, egyik fontos célunk a decentralizáció” – fejtette ki.

Mint elmondta, a Bukarest által intézményesített bürokrácia fojtogatja a helyi önkormányzatokat, a gazdákat, a vállalkozókat és a nagy vállalatokat egyaránt, az uniós források hatékony felhasználását akadályozva. „Konkrét megoldásokat javasolunk, úgy a közösség részéről, mint Brüsszelből” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Példaként hozta fel az EU 2021-2027 közötti időszak költségvetésének vitája és az év végén sorra kerülő véglegesítése kapcsán, hogy az Európai Parlament olyan rendelkezéseket fogadhat el, amelyek már nem teszik lehetővé, hogy a tagállamok plusz feltételeket vezessenek be az uniós források megpályázásához.

Winkler Gyula kitért arra is, hogy nagy a május 26-ai európai parlamenti választások tétje, sosem volt ennyire fontos. „A május 26-ai választás rendkívül nagy jelentőséggel bír. Az eddigi választásoknak egyszer sem volt ekkora tétje, mint amilyen most van. Az Európai Unió válaszút előtt áll, a kelet és nyugat, észak és dél közötti megosztottság nagyobb, mint valaha. Két jövőkép ütközik, a kétsebességű Európa, valamint a régiók, a közösségek és a nemzetek Európája, ahogy azt az alapítóatyák megálmodták. Mi a régiók és közösségek Európáját akarjuk, egy olyan Európát, ahol Erdély fontos szerepet játszik” – magyarázta az RMDSZ EP-képviselője.