Az európai vállalatok versenyképességét károsítja a karbonadó

Az EU-ban október 1-jén lépett hatályba a karbonadó. Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) célja, hogy megvédje azokat az európai vállalatokat, amelyek a belső piacon kötelesek fizetni az ETS kibocsátási egységekért. A témáról Winkler Gyula EP-képviselőt az Euronews kérdezte a 0NetEurope című műsorában.

Sajnos a CBAM azzal a kockázattal jár, hogy az európai vállalatok versenyképességét károsítja. Az új mechanizmus arra kényszeríti egyes termékek importőreit, hogy az egyenlő versenyfeltételek fenntartása érdekében ugyanúgy vásároljanak CBAM kibocsátási egységeket, mint az illető termékek európai gyártói. Az eredmény általános drágulás lesz az építő- és autóiparban, a szállítmányozásban és az energia területén. Az átállás árát az emberek, a családok fogják megfizetni” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.

A CBAM fokozatosan lép hatályba 2026. és 2034. között, de ahhoz, hogy valóban kedvező hatása legyen, a mechanizmust a következő években felül kell vizsgálni. Ezzel párhuzamosan, az EU-nak globális partnerekre van szüksége az üvegház hatású kibocsátások csökkentése érdekében.