Az EPP támogatja az ukrajnai demokráciát

Az Európai Néppárt támogatja az ukrajnai Európa-párti demokratikus erõket – jelentette ki kedden Strasbourgban Winkler Gyula, aki az Euromaidan mozgalom négy tagjával találkozott. “Az Európai Néppárt legutóbbi, dublini kongresszusán talán a legfontosabb vitát az ukrán helyzet váltotta ki, ezzel kapcsolatosan sürgõsségi határozat is született. Lelkesedés fogadta Dublinban Julia Timosenkot és Vitalij Klicskot, akik erõteljes üzeneteket fogalmaztak meg” – elevenítette fel Winkler Gyula a hétvégi néppárti kongresszus történéseit.

A keddi megbeszélésen a négytagú ukrán delegáció röviden vázolta az ország jelenlegi helyzetét, rámutatva, hogy az Euromaidan mozgalom strasbourgi útjának célja, támogatókat keresni. Az aktivisták elmondták, szeretnének az EU különbözõ tagállamainak politikusaival és civil szervezetek képviselõivel felvenni a kapcsolatot, amely révén Ukrajna keleti részében mûködõ szakmai és civil szervezeteknek lehetõségük lenne tapasztalatcseréket szervezni. “Ukrajna eléggé zárt társadalom. A keleti országrész lakóinak mindössze 25 százaléka járt külföldön. Õk az orosz propaganda hatása alatt állnak, ennek megfelelõen félnek az Európai Uniótól, Ukrajna európai törekvésétõl. Azt hiszik, hogy ez a közeledés Európa fele azzal jár, hogy elvesztik munkahelyeiket, hogy marginalizálódnak. Ezeknek az embereknek arra van szükségük, hogy személyesen megtapasztalhassák a helyszínen, mit jelent egy uniós tagállam, hogy megváltoztassuk felfogásukat, éppen ezért kérünk támogatást, hogy EU-s tagállamokban szervezhessünk tapasztalatcseréket” – mondta el Lilia Pyovar, az Euromaidan mozgalom egyik tagja.

A delegáció tagjai aggodalmukat is megfogalmazták, szerintük félõ, hogy a március 16-ai népszavazást követõen Ukrajna keleti részében és a Krím-félszigeten továbbgyûrûzhet az erõszak, de attól is tartanak, hogy az egész országban romlik majd a gazdasági helyzet, éppen ezért a kijevi kormánynak konkrét támogatásra van szüksége az Európai Unió és a NATO részérõl.

Oleh Ribacsuk, Ukrajna volt miniszterelnök-helyettese, aki 2005-ben az európai integrációs folyamatért felelt, arról beszélt, hogy fennáll a veszélye annak, hogy háború tör ki ebben a régióban, amely egész Európára kihat. Szerinte az ukrajnai, Európa-párti demokratikus erõk egyértelmû szándéka az, hogy a május 25-ei parlamenti választások után aláírják a társulási szerzõdést az EU-val.

Winkler Gyula támogatásáról biztosította az ukrán delegációt, reményét fejezve ki, hogy a párbeszéd vezet el a megoldáshoz a feszült helyzet ellenére is. “Tudom, hogy konkrét és azonnali támogatásra van szükség, de a hosszú távú segítségnyújtás is fontos, ilyen értelemben biztosíthatom, hogy számíthatnak kollégáim nagytöbbségére az Európai Parlamentben. Felháborítónak és megdöbbentõnek tartom, hogy ennyi emberéletet követelt az elmúlt hetek konfliktushelyzete, remélem, hogy ezentúl a párbeszéd lesz a járható út, és nem lesz szükség több áldozatra. Azt hiszem, mi romániai magyar képviselõk, át tudjuk érezni az Önök helyzetét, hiszen 1989-ben a kommunista hatalom leváltásakor vér folyt az utcákon, abban bízom, hogy az áldozat nem volt hiábavaló” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az Euromaidan mozgalom delegációjában részt vett még Serhiy Koba, a 2013. december 29-ei, Janukovics elnök rezidenciája elõtt szervezett tüntetés egyik fõszereplõje, és Szergej Galanzin, aki Vitalij Klicskoval együtt számos felvonulást szervezett.