A többség és kisebbség közötti bizalom megromlásához vezetnek a romániai fejlemények

Winkler Gyula EP-képviselõ csütörtök este tájékoztatta az Európai Néppárt Politikai Közgyûlésének Brüsszelben tanácskozó tagjait arról, hogy Romániában, a román többség és a magyar kisebbség közötti bizalom megromlásához vezetnek az elmúlt idõszakban történt események.

Winkler szerint Romániát az interetnikai kapcsolatok szempontjából az elmúlt idõszakban a “rossz közhangulat jellemzi”. A december elsejei román nemzeti ünnepen, Kézdivásárhelyen történt sajnálatos incidenst, rendkívül veszélyes módon felhasználják “a teljes magyar közösség megbélyegzésére”.
Az európai parlamenti képviselõ ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök, megbeszélést folytatott Klaus Iohannis államelnökkel, valamint Dacian Ciolos miniszterelnökkel, és jelezte irányukba a romániai magyar közösség jogos aggodalmait. Winkler bejelentette, hogy ezen aggodalmakat levélben közölték Joseph Daul, az EPP elnökével is.

A Politikai Közgyûlés keretén belül, az RMDSZ EP-képviselõje utalt az ezelõtt egy hónappal, a bukaresti Colectiv klubban történt szerencsétlenségre, amelynek 60 halálos áldozata és több tucat sebesültje lett. Winkler rámutatott arra is, hogy a katasztrófa vezetett el Victor Ponta miniszterelnök szociáldemokrata kormányának a lemondásához. Ennek eredményeként egy új, ezúttal technokrata, kormány alakult Dacian Ciolos, volt európai biztos vezetésével.

Ebben az összefüggésben Winkler elmondta, hogy Romániában egy erõs elutasító magatartás észlelhetõ a politikum irányába. Ezt a jelenséget, véleménye szerint, a lehetõ legkomolyabban kell kezelni. Az európai parlamenti képviselõ azt is hozzátette: az Európai Néppártnak jelentõs szerepe lesz a politika iránti közbizalom újjáépítésében, úgy Romániában, mint az EU valamennyi tagállamában.