A multinacionális vállalatok ott adózzanak, ahol tevékenységet folytatnak

A multinacionális vállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol tevékenységet folytatnak, nem pedig ott, ahol központi székhelyük működik – jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP). Mint rámutatott, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) sikerült egy olyan egyezményt kidolgoznia, amely szerint a vállalatoknak minimálisan 15 százalékos társasági adókulcsot kell kiszabni, ezt pedig már több mint 130 ország el is fogadta. 

Az RMDSZ EP-képviselője szerint a nagy cégeknek – beleértve a technológiai vállalatokat is – ott kell tisztességes módon kifizetniük a rájuk eső adót, ahol a nyereségük keletkezik. „Úgy vélem, hogy ambiciózus megoldás ez a minimális 15 százalékos adókulcs, amely hosszú tárgyalás eredménye. Az új adózási szabály a fiskális paradicsomok elleni küzdelem eszközévé is válik” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az Európai Néppárt Képviselőcsoportja támogatja, hogy egy ilyen intézkedés véget vet az agresszív adótervezésnek, és biztosítani fogja, hogy a nagy technológiai vállalatok méltányos módon fizessék a rájuk eső adókat.

Winkler Gyula úgy látja, hogy a multinacionális vállalatok minimális adózását bevezető egyezmény megszületését felgyorsította a koronavírus-járvány okozta sokk, amely az elkövetkezőkben is számos területen hatással lesz a gazdasági és pénzügyi világra. Winkler arra is rámutatott, hogy a romániai 16 százalékos jövedelemadó kicsivel magasabb, mint az új globális egyezmény által megszabott minimum. „Elsőre Romániát nem igazán érinti ez az új egyezmény, de tulajdonképpen előnyünkre válik, ha bevezetik a profit utáni adózási szabályokat azok a multinacionális vállalatok, amelyeknek nem itt van a bejegyzett székhelye, de árut és szolgáltatást értékesítenek Romániában. Ennek pozitív hatását azonban csak akkor tudjuk felmérni, amikor a konkrét mechanizmusokat kidolgozzák, és nyilvánosságra hozzák” – tette hozzá az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Nyugati Jelen