A háromszéki vállalkozók és az EU

Hétfőn délután a kézdivásárhelyi inkubátorházban vállalkozókkal és más érdeklődőkkel találkozott Bokor Tibor polgármester és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. A találkozó központi témáját az Európai Unió (EU) nyújtotta lehetőségek képezték, ugyanakkor szó esett azokról a jelenségekről is, amelyeken változtatni szükséges.

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Elöljáróban Bokor Tibor polgármester elmondta: nagyon fontos az EU, hiszen amióta ő a város vezetője, a céhes város 12 millió euró uniós forrást költött el, és ami kivitelezés vagy leszerződés alatt áll, az is tízmillió eurót tesz ki. Uniós pénzekből újult meg szinte az összes oktatási intézmény, sok pénzt áldoztak az egészségügyre, szinte teljesen sikerült orvosolni az ivóvízhálózaton a gondokat. „Ezen összegek hiányában nem lennénk ott, ahol tartunk. Ami a gazdasági életet illeti: közvetlen módon az önkormányzat nem tud egy vállalkozásnak sem pénzt adni, aki ezt mondja, az hazudik. De építettünk két ipari parkot, ahol a betelepült vállalkozások helyiadó-mentesek, építettünk egy inkubátorházat, a második pár héten belül elkészül, ahová IT-s vállalkozások költözhetnek be” – mondotta. Arra is kitért, hogy a mezőgazdasági vállalkozások szintén jelentős uniós támogatásban részesültek 2007 és 2023 között: több mint harmincmillió euróból fejleszthetnek. Kézdiszékre ebben az időszakban 185 millió euró folyt be ilyen vonatkozásban – összegezett Bokor Tibor. Arról is beszélt, hogy mivel elégedetlen: nem ért egyet a bevándorláspolitikával, a kisebbségpolitikával, a háború pár­tolásával és általában a brüsszeli vezetési stílussal.

Winkler Gyula elmondta: szerinte is sok a tennivaló, ami az unió politikáját illeti, de tény, hogy az EU-tól kapott pénzekből fejlődött az ország, Románia befizetett 30 milliárd eurót, de 92 milliárdot kapott. Azt is elmondta: Romániában sem könnyű, hogy az RMDSZ a román pártokkal szemben érvényesítse az akaratát, de nekik Vincze Loránttal ketten kell az erdélyi magyarság érdekeit érvényesíteniük 705 más képviselővel szemben, ami nem egyszerű feladat. Hozzátette: az elmúlt öt évben nem nevezhető sikertörténetnek az EU parlamentjének a tevékenysége, szerinte olyan pártok voltak többségben, amelyek számos rossz döntést hoztak, ezek egyikeként a túlzott klímapolitikát említette, ami gazdaságilag leépítette az uniót. A másik az elbaltázott agrárpolitika, túl sok szigorítást varrtak a mezőgazdálkodók nyakába – mondotta.

A képviselő hosszasan beszélt arról, hogy az EU gazdasági gerincét képező kis- és középvállalkozások miként tudnak profitálni a tömörülésből, kitérve a kockázatokra is. Vállalkozásalapításra is adott ötletet: a közeljövőben nyereségessé váló új üzleti ágazat létrejötte borítékolható, mivel olyan törvény van készülőben, mely megkönnyíti a garanciában lévő eszközök és tárgyak javítását, így elszaporodhatnak a kisebb javítóműhelyek. Ide tartozik, hogy hamarosan arra kötelezik a gyártókat, hogy olyan használati tárgyakat készítsenek, amelyek javíthatóak.

Politikai vonalon hangsúlyozta, nem mindegy, hogyan voksolunk június 9-én: ők a változást támogatják az EU-ban, s reméli, hogy azok az erők kerülnek túlsúlyba, amelyek véget vetnek a mostani politikai irányvonalnak.

Háromszék, Bartos Lóránt