A fiataloknak is részt kell venniük az EU jövőjének kialakításában

Az egyetemisták között öt olyan fiatal is volt, aki ezen a hétvégén utazik Petrozsénybe és Nagyszebenbe, ahol gyakornoki idõszakukat töltik a helyi egyetemeken, az EP-képviselõ által kezdeményezett együttmûködés keretében. Winkler Gyula sok sikert kívánt az öt diáknak és arról biztosította õket, hogy nyitott, barátságos, idegen nyelveket beszélõ fiatalokkal találkoznak Erdélyben akikkel életre szóló barátságokat is köthetnek. “Remélem, visszatérve Franciaországba a romániai gyakornoki idõszak után, jó hírét hozzátok Erdélynek, megismertetve Elzász vidékével a mi szülõföldünket” – mondta Winkler Gyula a diákoknak.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje az EU jövõjével kapcsolatos vitákról beszélt, kiemelve, mennyire fontos megvitatni, milyen úton induljon el Európa, különösen most, hogy az európai vezetõk között sincs összhang az európai hogyan továbbról. “Úgy vélem, hogy az unió jövõjérõl szóló párbeszédben, vitában részt kell venniük az akadémikusoknak, a civil szervezeteknek, különösképpen a fiataloknak, hiszen a jövõjükrõl beszélünk. Meggyõzõdésem, hogy a kelet- és nyugat-európai tagállamoknak õszintén meg kell vitatniuk, milyen úton menjen tovább Európa. Egy olyan idõszakban vagyunk, amikor el kell dönteni, hogy az Európai Unió gazdasági unió marad vagy egy igazi politikai unióvá válik” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Az EP-képviselõ szerint ez a párbeszéd elengedhetetlenül szükséges, különösen, hogy az európai intézmények, de a politikusok jórésze is elvesztette kapcsolatát az állampolgárokkal, nem ismerik az emberek valós gondjait. “Nagy tévedésben vagyunk, ugyanis intézményi kérdésekre összpontosítunk és nem az európai állampolgárok napi problémáival foglalkozunk” – fogalmazta meg bírálatát Winkler Gyula, hozzátéve, hogy ilyen szempontból az intézmények közül az Európai Parlament a legdinamikusabb és egyelõre az EP áll a legközelebb a tagállamok mindennapjaihoz,

2010-ben és 2011-ben is érkeztek Winkler Gyula meghívására a Belfort-Montbeliard-i Egyetemi Intézetbõl diákok Strasbourgba, az EP-képviselõ és az egyetem közötti együttmûködési program révén. Ennek a programnak köszönhetõen született meg a Zsil-völgye – Energia Völgye projekt is, amelyet Winkler Gyula kezdeményezett, amely  a petrozsényi önkormányzat, a helyi egyetem és a belforti Energia Völgye klaszter közötti együttmûködésre épül, célja elzászi befeketõk vonzása a térségbe.