A digitalizálás a kulcsa a 21. századi új gazdaság kiépítésének

A digitális átállás segíthet a koronavírus okozta krízissel küszködő gazdaság újraindításában, ezt szorgalmazza az EU is, hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP).

„Az Európai Néppárt képviselőcsoportja szerint a digi­talizálás a kulcsa a 21. századi új gazdaság kiépítésének, az uniós gazdaság csak így maradhat versenyképes a világpiacon. Az EPP képviselői azért dolgoznak, hogy létrejöjjön az uniós digitális egységes piac, amely átlátható szabályozással, adatbiztonsággal, hatékony digitális infrastruktúrával rendelkezik” – emelte ki Winkler Gyula. Véleménye szerint Romániának lehetősége lesz a digitális átállást az országos helyreállítási terv keretéből finanszírozni, amelynek 21 százalékát erre kell fordítani.
„Három fontos terület van, amelyeknek ki kell használniuk a digitális átállás előnyeit. A közigazgatás, az oktatás és az egészségügy kamatoztathatja a digitális átállás hasznát. A közszféra digitalizálása ösztönzőleg fog hatni a versenyszférára is, támogató hátteret nyújthat a magánszektornak” – vetítette elő a képviselő. Mint rámutatott, az adminisztráció digitalizálása a bürokrácia csökkenéséhez is hozzájárulhat. „Egyébként épp ez is az oka, hogy a közigazgatási rendszer ilyen ellenállással fogadja a digitalizálást célzó projekteket. Erőfeszítésre van szükség, hogy mentalitásváltás következzen be, és természetesen szükség van átképzésre, továbbképzésre a közszférában is. Az országos helyreállítási terv 1,5 milliárd eurót irányzott elő digitalizálásra” – magyarázta.  Winkler Gyula szerint a közrendszer digitalizálásának a kulcsa az oktatásban rejlik. A tanügyi rendszernek muszáj volt a koronavírus-járvány miatt minden szinten bevezetnie az online oktatást, amelynek minden előnye mellett természetesen a hátrányait is megtapasztaltuk, hiszen több ezer fiatal esetében növelte a kirekesztés kockázatát. „Fontos, hogy legyen lehetőség a pedagógiai készségek fejlesztésére, de szükség van a digitális oktatási tartalmak fejlesztésére, és természetesen biztosítani kell a felszerelést is” – sorolta a legfontosabb kihívásokat ezen a téren. Winkler Gyula rámutatott, hogy a közegészségügyi rendszer is nyertese lehet a digitális átállásnak, a digitalizálás és egy integrált elektronikus egészségügyi rendszer kialakítása a magánszektornak is lendületet fog adni azáltal, hogy több tízezer egészségügyi szolgáltatót csatlakoztat az új integrált rendszerekhez.

 

Nyugati Jelen