Egyik szemem sír, a másik nevet

Komoly sikert hoztak a magyarságnak a vasárnapi helyhatósági választások, az RMDSZ 195-ről 199-re növelte polgármesterei számát, a megyei és helyi tanácsosok száma is növekedett Erdélyben, s habnak a tortán, 20 év után ismét sikerült megnyerni Marosvásárhely polgármesteri tisztségét. Az erdélyi magyarságnak lenne tehát mit ünnepelni. A Hunyad megyei szórványban viszont kevésbé, éppen ellenkezőleg, a választások jelentős pozíció-veszteséget hoztak. Az RMDSZ kiesett a vajdahunyadi és lupényi tanácsból, Déván pedig elvesztette egyik tanácsosát a korábbi kettőből. Martinyesd községben (oda tartozik Lozsád) megmaradt a tanácsosi tisztség, Bácsiban pedig a másodikat is sikerült megszerezni, s az RMDSZ képviselője 16 év után visszakerült a megyei tanácsba. Az eredmények értékelésére Winkler Gyula EP-képviselőt, a megyei RMDSZ-szervezet elnökét kértük fel.

– Elnök úr, eléggé elszomorítók a Hunyad megyei eredmények.

– Kétségtelenül, mást reméltünk. Míg erdélyi viszonylatban a vasárnapi választásik jelentős sikereket hoztak az RMDSZ és az erdélyi magyarság számára, mindenekelőtt Marosvásárhely visszahódításával 20 év után, addig nálunk kiábrándító eredmény született. S nemcsak Hunyad megyében, a szórványra jellemző általános tendenciáról van szó, Temes, Brassó, Fehér, Máramaros megyékben a magyarság pozíciói szintén gyengültek. Csupán Beszterce-Naszód megye jelent kivételt, az ottani szórványmagyarságnak most sikerült megerősödnie. A szórvány kudarca beárnyékolja az általános sikert, mondhatnám, hogy egyik szemem sír, a másik nevet.

– Bizonyára sokan látják hasonlóan a helyzetet.

– Köszönettel tartozok mindazoknak, akik mellénk álltak, s akik szavazatukkal tisztelték meg jelöltjeinket. A Nyugati Jelennek is megköszönöm a támogatást. Még ha az eredmények elkeserítők, sokan pozitívan értékelték az évek óta tartó folyamatos közösségépítő munkát, az elért eredményeket. Sajnos ez nem volt elég.

– A koronavírus-járvány miatt sokan féltek elmenni szavazni, főleg az idősebb korosztályból, a fiatalabbak és különösképpen a középkorúak viszont nagyobb számban járultak az urnákhoz, ez általános országos jelenség volt. A Hunyad megyei szórványmagyarság korszerkezetében az időse(bbe)k aránya magasabb.

– Bizonyára ez is közrejátszott, akárcsak más külső tényezők is. A választási eredmények üzenetértékűek, ezzel üzentek a Hunyad megyei magyarok az RMDSZ-nek. A magyarság jelentős részénél jellemző a PSD-ellenes hangulat, ők nem vették jó néven az RMDSZ velük való viszonyát. Ugyanakkor bizonyos PNL-ellenes hangulat is megfigyelhető a magyarok körében, gondoljunk csak Iohannis és Rareș Bogdan kirohanásaira. A fiatalabbak számára az USR és a POL rendszerellenes üzenete is csábító, főleg, hogy ezt néha magyarul fogalmazták meg, és aktívan környékezték meg a magyarokat. Mindezek azonban nem befolyásolták lényegesen az eredményeket, a hibát nem másokban, hanem magunkban kell keresni.

– A Zsil-völgyi városokban sok, gyakran több mint száz szavazat hiányzott az 5%-os bejutási küszöb eléréséhez. Déván 1161-en szavaztak az RMDSZ-re, vagyis 9 szavazaton múlott a második mandátum megtartása, Vajdahunyadon pedig az 1020 szavazathoz csak 17 hiányzott a bejutáshoz. Ez azért pech.

– Sokat bosszankodtam emiatt, mindkettő elkeserítő, vajdahunyadiként különösképpen fájdalmas számomra, hogy az RMDSZ kiesett a helyi tanácsból. Mégis úgy vélem, hogy mi vagyunk a felelősek a kudarcért, mert nem tudtunk megfelelően kommunikálni a magyar közösséggel, nem juttattuk el kellőképpen üzenetünket, nem tudatosítottuk eléggé menyire fontos a szórványmagyarságnak, hogy saját képviselőit küldje a döntéshozó testületekbe, hiszen másoknak nem lehet szívügyük a magyar érdek érvényesítése és a magyar intézmények felkarolása. Sokat dolgoztunk, de úgy néz ki, nem eleget. A történteket a megyei képviselők tanácsának csütörtöki ülésén elemezzük.

– A megyei tanácsba viszont sikerült visszajutni 16 év után, igaz, nem önerőből, hanem ügyes politikai szövetség megkötése révén, a PNL–RMDSZ–PNȚCD közös listán.

– Ez a választás pozitív hozadéka, biztos vagyok benne, hogy dr. Máté Márta, aki 2016 óta helyi tanácsos volt Déván, méltóan képviseli a megyei tanácsban a magyarság érdekét. A PNL-vel továbbra is együttműködési egyeységünk van, az volt az elképzelésünk, hogy Déván a PNL 9 tanácsosa és az RMDSZ 2 tanácsosa elég lesz a helyi többséghez, a második mandátum azonban sajnos nem nekünk, hanem az USR-nek jutott. Amúgy a Hunyad megyei PNL-nél gyászhangulat uralkodik, nagy kudarcnak tekintik a vasárnapi választások kimenetelét. Mi azonban kénytelenek vagyunk a jövőre tekinteni, néhány napig még bosszankodunk-szomorkodunk a mostani eredmények miatt, majd ismét nekilátunk a munkához, hiszen hamarosan parlamenti választások lesznek. Levonjuk a mostani eredmények következtetéseit, elemezzük a magyarság üzenetét, majd annak megfelelően mozgósítjuk a közönséget. A szórványban olyan kevesen vagyunk, hogy mindenkire számítunk, csakis széleskörű összefogással érhetünk el eredményeket.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én is köszönöm!

Nyugati Jelen, Chirmiciu András