Erős RMDSZ-es képviselet a holnap kezdődő FUEN-kongresszuson

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetõ politikusai is részt vesznek az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) holnap, 2013 június 19-én rajtoló, 58. kongresszusán. A dél-tiroli találkozón – amelynek egyik legfontosabb pontja, a kisebbségi európai polgári kezdeményezés szövegének elfogadása és ezzel a kezdeményezés hivatalossá tétele lesz -, a szövetséget Kelemen Hunor szövetségi elnök, Borbély László politikai alelnök, Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselõi, valamint Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelõs titkára képviseli majd. 

“A kisebbségek jórészt egymásra vannak utalva Európában, a közös érdekérvényesítéshez pedig olyan eszközökre van szükség mint a kisebbségi európai polgári kezdeményezés, amely által egy millió Európai Uniós állampolgár az Európai Uniót egységes kisebbségvédelmi keretszabályozást megalkotására szólítja fel” – fogalmazott Borbély László politikai alelnök. Elmondta, amint arról korábban is beszámolt, a kezdeményezést a szövetségen kívül hét tagállam karolta fel. Ezeken belül olyan nemzetközileg is elismert személyiségek adták a nevüket az indítványhoz, akik egyrészt valamennyien nemzeti kisebbségi csoportok tagjai, másrészt pedig olyan politikai háttérrel rendelkeznek, hogy jelenlétük már garantálja a kezdeményezés fontosságát.

Mint ismeretes, a kisebbségi európai polgári kezdeményezést az RMDSZ az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) és a Dél-Tiroli Néppárttal (SVP) közösen indította el, olyan szabályozást kérve az Európai Uniótól, amely minden korábbinál erõsebb intézkedésekkel védi a nemzeti kisebbségek identitását, nyelvét, kultúráját. Ehhez 1 millió támogató aláírás szükséges, 12 hónap alatt, 7 tagállamban. Az RMDSZ 2013 õszétõl kezdõdõen 250.000 támogató aláírást szeretne összegyûjteni Romániában.

“Ez után következik a harmadik szakasz, amikor az EU intézményeitõl kért intézkedés-csomagra vonatkozó jogalkotási folyamat elkezdõdik. Ekkor majd jelen kell lenni Brüsszelben, az intézményeknél, fõként az Európai Parlamentben, hogy részt vegyünk a kedvezõ döntések kialakításában” – tette hozzá Borbély.