Vitaindító ötletdoboz

Hunyad 2020 fejlesztési tanulmány

Tartós fejlõdéshez hosszút távú fejlesztési stratégia szükséges, olyan, amely túltekint a legközelebbi választáson, hangsúlyozta csütörtökön Déván Winkler Gyula EP-képviselõ, amikor a sajtó elõtt mutatta be a Hunyad 2020 címû tanulmányt. 

Romániában sajnos túl sok vezetõ pozícióba kerülõ politikus gondolja úgy, hogy a világ az õ hatalomra kerülésével kezdõdik, azaz rá se hederít az elõdei által elindított projektekre, nem folyatja azokat, hanem sajátjaival rukkol elõ.

Mivel ingatag talajra nem lehet – nem szabad – építeni, a Hunyad 2020 tanulmány éppen ezért a 2007-2013-as megyefejlesztési stratégiából indul ki, arra épül, a további fejlesztéshez szolgál ötleteket. “Tulajdonképpen ötlet-doboz”, szögezte le Grün György, a megyei kereskedelmi kamara volt igazgatója, a tanulmány fõ szerzõje.

Hunyad 2020 tulajdonképpen az RMDSZ által már 2012-ben elkészített Erdély 2020 stratégiai terv Hunyad megyére leszûkített változata. Noha csak egy megyérõl van szó, annak igen eltérõ részei külön fejlesztési célok felvázolását teszi szükségessé. Szászváros térsége és a Zsil-völgye más-más adottságokkal rendelkezik, hangsúlyozta Winkler a tanulmány társszerzõjeként. Részletes, számos területre lebontott tanulmányról van szó, melyet eljuttattak a megyei és helyi hatóságoknak, s társadalmi párbeszéd indítójának tekintenek, melybe a civil szférát és szakembereket is bevonnák. Tartós fejlesztéshez összehangolt, pontos célkitûzésekre lenne szükség, illetve széleskörû együttmûködésre a helyi hatóságok, üzleti szféra és a lakosság részérõl. Igen, a lakosság jelentõs része meg kell hogy változtassa mentalitását, árvíz esetén például nem várhatja ölbe tett kezekkel, hogy kizárólag a hatóságok tegyenek rendet portáikon, ahogy oly sokszor láttuk az utóbbi években, hanem az érintetteknek is részt kell venniük a károk eltakarításában, hangsúlyozta az EP-képviselõ. Vagy azok, akik tele szemetelik a környezetüket, aztán panaszkodnak, hogy miért nem jönnek a turisták? Mit lássanak, szeméthegyeket a folyók és tavak partján? Grün György is hasonlóan vélekedett, szerinte a társadalmi hozzáállás megváltoztatásához az iskoláknak is jelentõs szerepet kellene juttatni.

Nyugati Jelen