Romániát súlyosan érintené egy kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal

Románia egyike azoknak a kilenc európai uniós országoknak, amelyeket súlyosan érint az acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai védővám, hívta fel a figyelmet hétfőn dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő. Mint ismertette, 2017-ben Románia 160 millió értékben kb. 120.000 tonna acélterméket, főleg varrat nélküli acélcsöveket exportált az Egyesült Államokba. Ez a hazai acélkivitel mintegy 3,2 százalékát jelenti.

Románia az Egyesült Államokba 4000 tonna speciális alumínium-ötvözetet is exportált, hozzávetőleg 15 millió euró értékben” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, hogy ez a hazai alumínium-ötvözetek kivitelének 7 százalékát jelenti. „Az Egyesült Államok által bevezetett védővám csak Romániában többezer munkahelyet veszélyeztet” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. Véleménye szerint az EU nem kíván kereskedelmi háborút, viszont eltökélt szándéka, hogy megvédje saját állampolgárait és az európai ipart. „Elviekben március 22-ről 23-ra virradó éjszaka lép érvénybe az EU-ból származó acél- és alumíniumra kivetett amerikai védővám. (…) Az EU nem kíván kereskedelmi háborút az Egyesült Államokkal, amely mindenki számára veszteséget hozna, azonban az Európai Bizottság döntött a válaszlépésekről, összeállítva azoknak az amerikai termékeknek a listáját, amelyre importvámot szab ki. Ötszáz termékcsoportról van szó, amely a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékektől a műszaki és ipari termékekig széles skálát tartalmaz, 6,4 milliárd euró értékben” – magyarázta Winkler Gyula EP-képviselő, aki az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke. Elmondta, hogy a Kereskedelmi Világszervezetet már értesítették erről, az EU ugyanis „a nemzetközi játékszabályok szerint kíván fellépni”. Szerinte az EU, amely a NATO és az Egyesült Államok fontos biztonsági és stratégiai partnere, jogosult a védővám felmentésére, akárcsak Mexikó és Kanada, amelyek a NAFTA, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezmény tagjai.

Winkler Gyula rámutatott, hogy a kínai túltermelés miatt alakult ki ez a helyzet, ugyanis ez a világpiacon jelentős torzulást eredményezett. „Évek óta válság van, azonban a Donald Trump által bevezetett intézkedés nem az optimális megoldás. (…) Ennek nyomán mindenki veszít, az EU tagállamok és az európai lakosság éppúgy, mint az Egyesült Államok gazdasága és az amerikai emberek. (…) Egy ilyen amerikai védővám káoszt, kereskedelmi háborút eredményez, semmiképpen sem éri el a célját, mely szerint az amerikai gazdaság és az amerikai ipar védelmében hozott intézkedés lenne, ahogy azt Donald Trump elnök ígérte a választási kampányban az embereknek” – hangsúlyozta. Az EP-képviselő arra is rámutatott, hogy az amerikai védővám bevezetését követően a törökországi, ukrajnai vagy oroszországi nagy acélgyártók az Európai Unió piaca felé fogják irányítani exportjaikat.