Gondok és megoldások a szórványban – kerekasztal-beszélgetés Nagyenyeden

 “Gondok és megoldások a szórványban” címû kerekasztal-beszélgetés vendége és moderátora volt Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke, csütörtökön, november 12-én, Nagyenyeden, a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban. A különbözõ szakterületek képviselõi számára létrejött rétegtalálkozó meghívottai között szerepelt Hegedüs Csilla, az RMDSZ Kultúráért felelõs ügyvezetõ alelnöke és Korsós Tamás, Magyarország Kolozsvári Fõkonzulátusának képviselõje. Az esemény házigazdája Lõrincz Helga, kisebbségi oktatásért felelõs tanfelügyelõ, a Fehér megyei RMDSZ elnöke volt.

A Fehér megyei RMDSZ szervezet és a Dr. Szász Pál Egyesület közös kezdeményezésére szervezett eseményen részt vettek a Fehér és Hunyad megyei magyar értelmiségiek, akik többségében román anyanyelvû közösségekben tevékenykednek és élik meg magyarságukat. A rendezvény a közeledõ kettõs ünnep -Magyar Nyelv Napja és a Magyar Szórvány Napja – égisze alatt került megszervezésre.
“Mint ismeretes, november 13. már hivatalosan is a Magyar Nyelv Napja Romániában, annak eredményeként, hogy az RMDSZ képviselõi és szenátorai által elõterjesztett törvénytervezetet Románia Parlamentje elfogadta és az államelnök kihirdette az erre vonatkozó határozatot. Ennek értelmében, idén elsõ alkalommal, hivatalosan is megünnepeljük Magyarországgal és a Kárpát-medence magyarságságával a Magyar Nyelv Napját. A második ünnep, amelyre készülünk, a Magyar Szórvány Napja, november 15., Bethlen Gábor fejedelem születésének napja. Ennek központi rendezvénye idén Temesváron kerül megszervezésre, azonban Erdély számos településén is ünnepi mûsorokkal készülnek a Magyar Szórvány Napra.” – tájékoztatott Winkler Gyula. A két ünnep jelentõségérõl szólva, kiemelte: a szórvány közösségek esetében a fennmaradást biztosító út az összefogás útja. “Akkor tudjuk terveinket megvalósítani és a szórványban élõ közösségeket megerõsíteni, ha a közösségépítésben szerepet vállaló civil és szakmai szervezetek, értelmiségiek, az egyházak és az RMDSZ képviselõi közösen terveznek és közösen valósítják meg elképzeléseiket.” – hangsúlyozta a Hunyad megyei szervezet elnöke.

A kerekasztal megbeszélésen Hegedüs Csilla, vázolta az RMDSZ szórvány cselekvési tervének megvalósítási szakaszait az elmúlt négy esztendõben, valamint ismertette azon konzultációsorozatot, amelynek eredményei vasárnap, a temesvári szórvány konferencián lesznek bemutatva. “A konzultáció során megszületett javaslatokat összefoglalva, az RMDSZ egy kibõvített, új irányvonalakat tartalmazó szórvány cselekvési tervet fog bemutatni november 15-én, a Magyar Szórvány Napja alkalmával” – fogalmazott a Szövetség ügyvezetõ alelnöke, aki azt is hozzátette: az RMDSZ szórvány cselekvési terve azokra a területekre terjed ki, amelyek fontosak a jövõ tervezésének szempontjából, hozzájárulva a szórványban élõ magyar emberek jólétének megteremtéséhez. “A Fehér megyei értelmiségiek felvetései azt bizonyítják, hogy terveink életképesek és egy jól összehangolt munkamódszerrel van esélye a magyar jövõnek Fehér megyében és Erdély többi szórvány vidékein egyaránt” – zárta gondolatait az RMDSZ Kultúráért felelõs ügyvezetõ alelnöke.

A kerekasztal megbeszélésen hozzászólók többsége gyakorlatias megközelítésben szemléltette a gondokat, amelyekkel az identitástudat megõrzéséért és megerõsítéséért, valamint a közösségek megmaradásáért dolgoznak a szórványban. Sokan azokat a megoldásokat is megfogalmazták, amelyeknek aktív részesei nap, mint nap.

Összefoglalásként Winkler Gyula, európai parlamenti képviselõ ügy fogalmazott: “Az RMDSZ egykori választási jelszava – nem vagyunk egyformák, de összetartozunk – jellemzi legtalálóbban a nagyenyedi beszélgetést, hiszen sokféle élethelyzetben levõ, különbözõ területen tevékenykedõ magyar ember véleményét hallgathattuk meg. A közös üzenet: a szolidaritás az egyetlen járható út a megmaradás és sikeres közösségépítés érdekében.”