Eredményes a konfliktusos övezetekből származó ásványok uniós szabályozása

A konfliktusos övezetekből származó ásványok behozatalát szabályozó európai uniós rendelet alkalmazása jól indult, oly annyira, hogy már érezhető a hatása – mutatott rá Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP), aki a rendelet jelentéstevője volt az Európai Parlamentben.

Fél éve lépett érvénybe az uniós rendelet és már most látszik a hatása. Az Európai Parlament ezzel a szabályozással azt akarja, hogy segítsen a belső konfliktusokkal teli országokon, jobbá tegye a válságövezetekben, fegyveres konfliktusok között élő emberek életét. A rendelet valóban segít, amennyiben együttműködünk a harmadik világ országaival és felelősségteljes viszonyulásra ösztönözzük az európai ipart” – magyarázta Winkler Gyula. A képviselő hétfő délután részt vett a Friderich Ebert Alapítvány által szervezett online megbeszélésen, amelynek házigazdája Bernd Lange, az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának elnöke volt. A Brüsszel – Kinshasa tengelyen szervezett megbeszélésen jelen voltak a Kongói Demokratikus Köztársaság Gazdasági és szociális tanácsának képviselői, az afrikai országban szolgálatot teljesítő uniós delegációk, az európai ipar és a globális színtéren tevékenykedő civil szervezetek képviselői.

A konfliktusos övezetekből származó ásványokról szóló dosszié jelentéstevőjeként prioritásként kezeltem az európai rendelet harmadik országokban történő végrehajtását. Fontosnak tartom, hogy a helyi közösségeknek legyen eszközük küzdeni a kizsákmányolás ellen, az emberi jogok megsértése ellen, ugyanis ezek mindennaposok a konfliktusos övezetekben zajló ásványkitermelésben. A kongói partnerek visszaigazolták, hogy a megfelelő kormányzás lényeges, hogy ezeket a célkitűzések elérjük. Ezért az EU-nak is lépni kell, egyrészt a diplomáciai szolgálatán keresztül, másrészt konkrét programokat bevezető fejlesztési politikákon keresztül. A konfliktusoktól sújtott országok gyakran bukott államok, ahol a kormányzás helyi és regionális szintjét is meg kell erősíteni. Ugyanakkor nagyon fontos a kapcsolat a civil szervezetekkel, az EU-nak folytatnia kell támogatási programjait, melyek a civil szervezeteket célozzák” – sorolta Winkler Gyula.

Mint rámutatott, jól indult a konfliktusos övezetekből származó ásványok behozatalát szabályozó európai uniós rendelet alkalmazása: a tagállamok többségében jól működnek a végrehajtó hatóságok, az európai vállalatok közös kezdeményezéseket, együttműködéseket indítanak annak érdekében, hogy a beszerzési lánc átláthatóvá váljon, ellenőrizni lehessen azokat az ásványokat, érceket, amelyeket az unióba importálnak.

Fontos, hogy az elkövetkezőkben az uniós intézmények két irányban erősítsék meg az együttműködést: az unióban működő gazdasági szereplőkkel, hogy segítsenek a rendeletet megfelelően alkalmazni, valamint a harmadik világ országaival, segítve azokat, hogy tudják megreformálni a bányászatot, kiküszöbölve az emberi jogok eltiprását, növelve a közösségek életszínvonalát, biztonságát” – tette hozzá a képviselő.

A Winkler-jelentést az Európai Parlament 2017 márciusában fogadta el, rövid időre rá életbe is lépett. A rendelet szerint a tagállamok és a vállalatok 2021. január 1-jéig kaptak határidőt, hogy felkészüljenek a szabályozás alkalmazására.  A jelentés elfogadásakor Winkler Gyula a plénum előtt azzal érvelt, hogy a rendelet célja, hogy felszámolja a kapcsolatot az ásványkereskedelem és a fegyveres konfliktusok finanszírozása között. A rendelet az ón, tantál, volfrám és ezek ércei, valamint az arany – a szaknyelvben 3TG-nek (azaz the 3T’s and gold) is nevezett ásványok behozatalára, kereskedelmére vonatkozik. Az Európai Parlament figyelemmel követi a szabályozás alkalmazását, az Európai Bizottság időszakos jelentéseket készít. Az EP-képviselőknek lehetőségük van újragondolni, módosítani az előírásokat, figyelembe véve, hogy milyen hatása van a rendeletnek.