Érdemes szakmai gyakorlatot megpályázni az európai intézményekben

Elérhetőek azok az európai parlamenti és más uniós intézményeknél meghirdetett szakmai gyakorlatok, amelyeket hazai fiatalok is megpályázhatnak. Erről Winkler Gyula EP-képviselő hétfőn tájékoztatta az újságírókat  dévai sajtótájékoztatóján. A frissített listát a www.winklergyula.ro honlap szakmai gyakorlatok menüpontja alatt lehet elérni.

Ezt a listát olyan fiatalok aktualizálták, akik Brüsszelben gyakorlatoztak a képviselői irodában” – számolt be Winkler Gyula. Véleménye szerint az európai intézményekben töltött gyakorlat fontos lépés lehet a romániai fiatalok szakmai képzésében. Mint fogalmazott, az európai intézményekben, az Európai Bizottságnál, az Európai Parlamentben vagy az Európai Unió Bíróságánál végzett gyakorlat nemcsak szakmai kompetenciák szempontjából lehet előremutató, hanem a fiatalok megtapasztalhatják közelről az EU jó és rossz oldalát is.

Úgy gondolom, hogy a fiatalokra kell elsősorban összpontosítanunk, a legfontosabb reformot a tanügyben kell véghez vinni. (…) Olyan változásokra van szükség, amelynek köszönhetően oktatási rendszerünk belép a 21. századba, amely a képességek fejlesztésére fekteti a hangsúlyt, nem a lexikális tudásra. (…) Sokféle módja van annak, hogyan szólítsuk meg a fiatalokat, hogyan segítsük őket, hogy versenyképesek legyenek. Tanítsuk meg őket az önkéntes munkára, ismerjék meg a fontos értékeket, segítsünk nekik a világ felfedezésében. Az európai intézményekben eltöltött szakmai gyakorlat az egyik ilyen lehetőség. (…) Felhívnám a fiatalok figyelmét, ne engedjenek a manipulációnak. És ehhez a személyes tapasztalat pótolhatatlan” – mondta Winkler Gyula.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője ugyanakkor minden évben meghirdeti a Magyar Ifjúsági Értekezlettel közösen indított gyakornoki programját. Ennek értelmében a MIÉRT évente 6 fiatalt választ ki, akik abban az évben négy hetet tölthetnek Brüsszelben, bekapcsolódva a képviselői iroda tevékenységébe, így betekintést nyerhetnek az Európai Parlament mindennapjaiba. Az idei gyakornokok listáját nemrég hozta nyilvánosságra a MIÉRT.