Előkészítősök kapnak tanszercsomagot Hunyad megyében

A magyar nyelven tanuló előkészítő osztályosoknak második alkalommal biztosít tanszercsomagot az RMDSZ Hunyad megyei szervezete közösen a pedagógusszövetséggel. A program célja ösztönözni a magyar és etnikailag vegyes családokat, hogy a magyar oktatást válasszák.

Nemcsak a gyermekek és pedagógusok számára jeles pillanat a tanévkezdés, szórványban a teljes közösség számára kiemelt nap, hiszen az anyanyelvű oktatás a megmaradásunkat jelenti. Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének prioritáslistáján évek óta első helyen szerepel a minőségi magyar oktatás biztosítása. A pedagógusszövetséggel közösen indított programunkkal a családok vállára nehezedő anyagi teherből szeretnénk átvállalni, ugyanakkor arra ösztönözni a kisgyerekes családokat, hogy az anyanyelvű oktatást válasszák. Szembe kell néznünk a kedvezőtlen demográfiai adatokkal, viszont mindent meg kell tennünk, hogy a Hunyad megyei magyarságnak legyen jövője. Erre irányuló erőfeszítéseinkben kiváló partner a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Hunyad megyei szervezete, egyre szorosabb együttműködésünk is annak jele, hogy politikum, civil és szakmai szervezeteknek közösen kell a közösség megmaradásáért dolgoznia” – fogalmazott ennek kapcsán Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

A tavaly indított program pozitív visszajelzést kapott úgy a szülők, mint a pedagógusok részéről.

Az iskolakezdés fontos momentum minden család életében, ez kiemelten igaz azokra a családokra, akiknek gyermeke előkészítő osztályt kezd. Ezekben az emlékezetes pillanatokban szeretnénk ott lenni a szülők mellett, segítő kezet nyújtani, egyúttal biztosítva azt is, hogy a gyermekek és az őket tanító pedagógusok színvonalas, minőségi oktatás megvalósítására alkalmas segítséget kapjanak, amely egész évben élvezetessé és sikeressé teszi majd a tanítást, tanulást. Nagyon örülök, hogy ismételten partnerre találtunk a kivitelezésben, az RMDSZ Hunyad megyei szervezete idén is támogatta, felkarolta a kezdeményezést, ezáltal is bizonyítva, hogy programjában nem csupán üres szóvirágként szerepel a minőségi oktatás elősegítése. Ezzel a kis gesztussal helyezünk most el egy aprócska téglát a tudás várának alapjaiban, melyet gyermekeink iskolás éveik alatt felépítenek” – emelte ki Csatlós Erzsébet, az RMPSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

Hunyad megyében jelenleg öt helyen van magyar oktatás általános iskolai szinten, Déván, Vajdahunyadon, Szászvárosban és a Zsil-völgyében: Petrozsényban és Lupényban, 1000 diák tanul anyanyelvén óvodától érettségiig. Ebben az évben 40 előkészítő osztályba beiratkozott gyerek és az öt, őket tanító pedagógus kap tanszer-csomagot, amely munkafüzeteket, írószereket tartalmaz.