Decentralizáció a regionális fejlesztésben

Fontos új fejlemény az uniós alapok Brüsszelben és itthon is elindított decentralizációja, ezt az folyamatot az RMDSZ is támogatja, mutatott rá szerdai, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP).

Az RMDSZ EP-képviselője ennek kapcsán üdvözölte Románia parlamentjének döntését, mely alapján a regionális fejlesztési ügynökségeket irányító hatóság kompetenciával is felruházzák, a Kohéziós Politika keretében rendelkezésre álló fejlesztési alapokért fognak felelni. „Ez a döntés azt jelenti, hogy nem Bukarestben állítják össze a kiírásokat, Hunyad megye esetében nem a fővárosba kell menni jóváhagyásokért, hanem Temesvárra” – jegyezte meg Winkler. Véleménye szerint elsősorban a bürokrácia csökkenését eredményezi ez a lépés, ebben a térségben az Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyét kiszolgáló Nyugati Fejlesztési Ügynökség fogja gyakorolni az irányító hatóság feladatkörét. „A következő hét évben a Nyugati Fejlesztési Ügynökség egymilliárd eurónyi regionális fejlesztési keretről dönt, ezt az összeget a négy megye, Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megye fejlesztési projektjeire fordítják” – magyarázta a képviselő. Mint elmondta, a regionális fejlesztési alapból finanszírozott programoknak a megyei és helyi közösségek valós igényeire kell választ adniuk. „Fontos, hogy olyan projekteket állítsanak össze, amelyek a helyiek igényeire ad választ. Tudjuk, hogy korábban sokszor a kiírásokhoz igazították a pályázatokat, a polgármesterek azt nézték, hogy mit támogatnak és arra kértek finanszírozást. Remélem, hogy ez a decentralizáció paradigmaváltást hoz, és a fejlesztési ügynökségek olyan finanszírozási programokat hirdetnek, amelyekre a helyi közösségeknek szükségük van” – fejtette ki Winkler Gyula.

A decentralizáció akkor hoz megfelelő eredményt, ha a helyi önkormányzatok és a Hunyad Megyei Tanács is nagyobb erőfeszítést tesz az uniós pályázatok sikere érdekében. Olyan pályázati elképzeléseket, dokumentációkat kell előkészíteni, amelyek alapján a valóban fontos helyi fejlesztésekre kérnek finanszírozást és meg is tudják azokat valósítani a következő hét évben. Az EP-képviselő ugyanakkor hozzátette, hogy az európai hatóságok részéről van bizalom a bukaresti koalíciós kormány iránt és ez előnyt jelent, hiszen, „ha van bizalom, akkor várható támogatás is”.