Csodatevés helyett folyamatos munka a hazai magyar szórványközösségekben

“Csodákat nem tudunk mûvelni, de tudunk dolgozni, és ebben mindig számíthatnak ránk. Az RMDSZ a lupényi magyarság és valamennyi szórványközösség partnere kíván lenni bajban és örömben, akkor, amikor építkezni kell, de akkor is, amikor értéket kell menteni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a tizenharmadik Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok lupényi rendezvénysorozatának megnyitóján szeptember 19-én, szombaton. Az RMDSZ elnöke szerint az országos politikában megoldásokat kell találni arra, hogy a vidék nagyiparának leépülése után melyek lehetnek a fejlõdési alternatívák a Zsil-völgyében. Úgy vélte, a magyarság megerõsödését, jövõjét közös intézményi erõfeszítéssel, az erõforrások egyesítésével lehet biztosítani.
A lupényi szakszervezeti házban megtartott ünnepségen Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke köszöntötte a közösséget és vendégeit, köztük Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét.
Kelemen Hunor köszöntõbeszédében elmondta: a nyolcvanas évektõl ismeri a vidéket és gondjait, ugyanakkor reméli, hogy a magyar közösségi élet további tervezésének, jövõje alakításának is aktív részese lehet. “Tudunk közösen jövõt alakítani és építeni. Mert Kolozsvárról nemcsak Lupény, hanem minden szórványközösség látszik. Jövõje érdekében pedig úgy kell továbbterveznünk, intézményeket alapítanunk, a meglévõ hálózatot bõvítenünk, hogy a közösségek megmaradjanak, megerõsödjenek. Ezért minden eszközt és erõforrást meg kell találnunk és használnunk kell” – mondta a lupényiaknak az RMDSZ elnöke, aki megemlítette: tanári lakások és alapítványi székhely is szolgálja a helyi közösséget, de tovább kell gondolni azt, hogy milyen közösségi terek nyújthatnak igazi közösségi élményt, mert a magyarság minden tagjának úgy kell éreznie, kapott valamit az õt képviselõ érdekvédelmi szervezettõl. 
Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete megtisztelõnek nevezete azt, hogy elsõ magyarországi nagykövetként járhat a Zsil-völgyében, amely – szerinte – az eddigi legnehezebb negyedszázadát élte meg. “Ezen az egészen speciális bányavidéken leépült a nehézipar, a munkanélküliséggel együtt pedig eluralkodott a kilátástalanság. Ezért is fontos feladatomnak tekintem azt, hogy a magyarországi figyelem kiterjedjen erre a régióra, a dél-erdélyi magyarság igényeire” – hangsúlyozta a nagykövet.
Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke arról beszélt a megnyitón, hogy országszerte érdeklõdnek tõle: vannak-e még magyarok, van-e közösségi jövõ a Zsil-völgyében? “A lupényi közösség utóbbi éveirõl imént bemutatott képsor a válasz ezekre a kérdésekre. Megmutatja azt is, hogy vagyunk, igényünk van az oktatásra, fiataljaink támogatására, az egyház és helyi szervezett együtt dolgozik. Vendégeink jelenléte is bizonyíték arra, hogy a jelentõs közösségi élet és jövõépítõ szándék látszik Kolozsváron és Budapesten” – fogalmazott a megyei elnök.