Bizalom és elvárás – Az erdélyi magyar fiatalok vélekedése az EU-ról

Az erdélyi magyar fiatalokat, akárcsak az európai ifjúságot, elsősorban a fenntartható fejlődés, a gazdasági és társadalmi előrehaladás, a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésköre foglalkoztatja, ugyanakkor fiataljaink számára fontos követelmény, hogy az EU biztosítsa az őshonos kisebbségek kulturális és nyelvi sokszínűségének védelmét. Ezt erősíti meg a marosvásárhelyi Érted Egyesület kutatása, amelynek összefoglalója Az erdélyi magyar fiatalok vélekedése az EU-ról címmel online jelent meg Winkler Gyula EP-képviselő támogatásával.

2021 májusában indult el intézményes keretek között az Európai Unió jövőjéről szóló vita, amelynek lényege, hogy meghallgassuk az emberek véleményét és megvitassuk a legjobb elképzeléseket. Különösen fontosnak tartom megismerni, hogyan gondolkodnak a fiatalok a jelenről és a jövőről, az európai konstrukcióról. Ez annál is fontosabb, hogy a 2022. évet az ifjúság európai évének nyilvánította az unió, ez is arra ösztönöz, hogy most kell meghallgatni a fiatalok véleményét, most kell megismerni és érdemben megvitatni az ő meglátásaikat az unió jövőjével kapcsolatban” – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. Mint rámutatott, meggyőződése, hogy az erdélyi magyar közösségnek tudatos uniós jelenlétre kell törekedni. „A felmérések továbbra is azt igazolják, a hazai közvélemény, beleértve az ifjúságot is, támogatja az uniós tagságot, van bizalom az EU iránt. Ugyanakkor vannak olyan kérdések, amelyek megoldását közösségünk hosszú ideje várja az EU-tól. Azt is elvárjuk, hogy az unió térjen vissza az alapító atyák által megjelölt útra, ne tagadja meg keresztény gyökereit és az európai alapértékeket. Olyan Európát szeretnénk, ahol a nemzetek és nemzeti közösségek, régiók egymás mellett, saját értékrendjüket megőrizve tudnak jövőt építeni, olyan Európát, ahol a kultúrájukban, hagyományaikban, vallásukban, nyelvükben sokszínű közösségek, köztük az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek is biztonságban érezhetik magukat” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő elégedetten summázta, hogy a megkérdezett és a kutatásban résztvevő fiatalok tudatosok, tájékozottak, aktívak, messze megcáfolják azt a negatív sztereotípiát, amely szerint a „mai fiatalok” érdektelenek, passzívak. Kiemelte, hogy az Érted Egyesülettel már több közös projektet bonyolítottak le, lendületes, szakmailag felkészült, aktív közösséget szerveződött az egyesület köré. „Hasznos és tartalmas olvasmány a tanulmány összefoglalója, csak ajánlani tudom mindazoknak, akiket érdekel ez a témakör” – tette hozzá Winkler Gyula.

A tanulmány teljeskörű képet alkot arról, hogy mit gondolnak az erdélyi magyar fiatalok Európa, kiváltképp az Európai Unió jövőjéről. A kérdőívre adott válaszokból kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede bízik az EU-ban, 68% pedig úgy véli, hogy az EU olyan fontos kérdésekkel foglalkozik, amelyek saját életükre is jelentős hatással vannak. A kiadvány az EPP Képvselőcsoport támogatásával jött létre. A kiadvány ITT érhető el.