A vidéki települések modernizációját szolgálja az Anghel Saligny-program

Winkler Gyula EP-képviselő szerint sajnálatos, hogy a politikai csatározások eredményeként az Anghel Saligny településfejlesztési program túszként rekedt a kormánykoalícióban. „Az RMDSZ által kezdeményezett beruházási program a helyi önkormányzatoknak, különösképpen a vidéki önkormányzatoknak segítene belépni/bekapcsolódni a 21. századba az infrastruktúrafejlesztés által. A programon keresztül a következő hat évben az állami költségvetésből 50 milliárd lej, azaz 10 milliárd euró támogatást juttatnak a közművesítésre, helyi közúti infrastruktúra korszerűsítésére, gázhálózat fejlesztésére. Mind azért panaszkodunk, hogy elfogy a vidéken élő lakosság. A modernizáció alapjait teszik le a korszerűsítéssel és ez a fiatalokat is ösztönözni fogja, hogy vidéken telepedjenek meg.  Feltétlenül szükség van a város és vidék közti szakadék csökkentésére. (…) Sajnálom, hogy ez a program a politikai viták célkeresztjébe került. Az RMDSZ nem ért egyet, hogy elpolitizálják ezt a kezdeményezést, ez nem az országos településfejlesztési program harmadik fejezete, nem a PNDL 3. Csak veszíteni valónk lesz, ha minden kezdeményezést túlpolitizálunk” – fejtette ki Winkler Gyula hétfőn Déván tartott sajtótájékoztatóján.

Az EP-képviselő rámutatott, az államnak biztosítania kell az anyagi forrást a vidéki települések modernizálására, annál is inkább, hogy az Európai Bizottság döntése szerint az európai uniós forrásokat a következő hét évben a jövőt építő, 21. századi projektek finanszírozására kell fordítani, beleértve a kettős átállást, digitális és zöld átállást.

Brüsszelben megváltozott a támogatások filozófiája. Az európai forrásoknak elő kell segítenie a társadalom modernizációját, a gazdaság digitalizálását, az átállást a megújuló erőforrásokra és a körforgásos gazdaságra. Nekünk, kelet-európaiaknak azonban folytatnunk kell 20. századi infrastruktúránk modernizálását, fejleszteni az úthálózatot, autópályát, vasutat építeni, közművesíteni, bővíteni a gázhálózatot. Mindeközben Brüsszel a jövőbe akar beruházni. A kutatás és az innováció a prioritás, hogy megtalálják a legjobb és leghatékonyabb megoldásokat a gazdaság kizöldítésére, a közigazgatás, az oktatás és a gazdaság digitalizálására. Nekünk viszont kötelességünk a közösség konkrét szükségleteire figyelni, ezt szolgálja az Anghel Saligny beruházási program, melyet az RMDSZ javasolt” – magyarázta Winkler Gyula.

Ennek kapcsán az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi önkormányzatokat ösztönözni kell, hogy minél több uniós pályázatot készítsenek elő. „Az elmúlt időszakban zajló közvita főleg az országos helyreállítási tervre (PNRR) összpontosított, a soron következő prioritás a megkezdett pályázatok lezárása és olyan új projektek összeállítása, amelyek a közösség érdekeit szolgálják. Ne feledjük el, hogy 2023-ig még el kell költenünk a 2014-2020 közötti költségvetési keretből rendelkezésre álló összegeket is. Aztán jön a következő hét év költségvetési kerete, a Kohéziós Alapból és a Közös Agrárpolitika alapjaiból elérhető támogatások. Mindezek mellett ott van még a Méltányos Átállási Alap, amelyből például Hunyad megye is részesül” – sorolta az RMDSZ európai parlamenti képviselője.