A TTIP felgyorsíthatja a közép- és kelet-európai országok integrációs folyamatát

Egy tartalmas és minden európai polgár számára kedvezõ feltételekre épített transzatlanti megállapodás felgyorsíthatja a közép és kelet-európai államok, közöttük Románia esetében is az EU integrációs folyamatot, annak ellenére, hogy elsõ hangzásra, talán paradoxnak tûnhet ez a kijelentés – véli Winkler Gyula EP-képviselõ, az európai parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke.

“A TIPP kereskedelmi és befektetési megállapodás konkrétumokra vonatkozó elõírásai rendkívül fontosak, ezek tárgyalása maximális odafigyelést igényel. Az egyezmény keret-elõírásai és technikai részletei egyaránt fontosak. Még ha Románia nem is bajnoka az Egyesült Államokkal való kétoldalú kereskedelmi kapcsolatnak, a közvetlen mellett közvetett elõnyei is származhatnak a TTIP megállapodás ratifikálásából. Tehát, a legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnereink, az EU alapító államai révén, a TTIP megállapodásnak közvetve is kedvezményezettjei lehetünk” – hangsúlyozta Winkler a parlamenti indoklásában, annak kapcsán, hogy ismét az Európai Parlament napirendjére került a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról (TTIP) szóló jelentés, azt követõen, hogy a júniusi plenárison elhalasztották az errõl szóló vitát és szavazást. A Parlament a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) által elõkészített és további 13 szakbizottság véleményét tartalmazó jelentésrõl szavazott szerdán, Strasbourgban.

Az RMDSZ EP-képviselõje rámutatott: Romániának egy viszonylag szerény, mindössze két milliárd dollár értékû kétoldalú kereskedelmi kapcsolata van az Egyesült Államokkal, ellenben a közvetett elõnyök egyértelmûvé válnak, ha figyelembe vesszük, hogy Németország az elsõ számú kereskedelmi partnerünk és a kétoldalú kereskedelem értéke meghaladja a 21 milliárd eurót.

“Ez az egyik érvem, amiért támogatom a TTIP megkötését és támogattam ma szavazatommal, a tárgyalásokra vonatkozó jelentés elfogadását” – fogalmazott indoklásában Winkler Gyula, az RMDSZ EP képviselõje.

Szerinte egy másik érv, amely a TTIP megállapodás mellett szól, és ez kiemelten szerepel az EP vitához benyújtott írásos nyilatkozatában, arra utal, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az EU világpiaci viszonya kettõs: versenytársak és szövetségesek egyaránt.

“A megoldásokra váró, többszörös válság ellenére, az EU középtávon érdekelt a fenntartható gazdasági növekedés megerõsítésében, valamint új munkahelyek teremtésében, különösen a fiatalok számára. Következetesen, az EU arra törekszik, hogy alapvetõ értékeit közvetítse. A célok elérése érdekében pedig szükségünk van szövetségesekre. A különbségek és nézeteltérések, valamint az EU és az EÁ közötti verseny ellenére, a gyakorlat mind eddig azt bizonyítja, hogy õk Európa természetes szövetségesei a globális versenyben” – hangsúlyozta az INTA alelnöke.

Továbbá, Winkler nyilatkozatában utalt a rendkívül feszült és bonyolult nemzetközi helyzetre is, amelyben Ázsia feltörekvõ gazdaságai túlértékelõdtek.

“A gazdasági elemzõk dicsérik az ázsiai országok látványos gazdasági növekedését, de ez vajon fenntartható-e? A partnerség ezekkel a gazdaságokkal fontos Európa számára. De értékeink összeegyeztethetõk-e?”- fogalmazott az RMDSZ EP képviselõje.

Winkler szerint a TTIP megállapodás szükséges eszköz egy olyan Európa számára, amely jövõjét tervezi. Ugyanakkor az EU és EÁ közötti kapocs sokkal fontosabb, mint a különbségek.
“Úgy vélem, hogy az Atlanti-óceán túlsó partján lévõ elemzõk, akik nap mint nap ellátnak bennünket tanácsokkal – most éppen a görög válság és a Grexit kapcsán – tulajdonképpen amerikai érdekeket képviselnek és ezek nincsenek feltétlenül összhangban saját céljainkkal. De ugyanakkor meggyõzõdésem, hogy a közöttünk lévõ különbségek kevésbé fontosak, mint az, ami összeköt bennünket” – mutatott rá nyilatkozatában, az INTA alelnöke.

Winkler kitért arra is, hogy az Európai Bizottság tárgyalóinak figyelembe kell venni az EP álláspontját, hiszen csupán ez jelent garanciát arra, hogy a TTIP megállapodás végleges szövege átmegy az európai képviselõk szavazatán.

Szerdán, a Strasbourgban ülésezõ plenáris, elfogadta a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról (TTIP) szóló jelentést.