2022 az ifjúság európai éve

Az ifjúság európai évének a célja egyrészt, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok problémáira, melyek a koronavírus-járvány következtében megsűrűsödtek, másrészt, hogy népszerűsítse mindazokat a pályázati lehetőségeket, támogatásokat, amelyeket az Európai Unió biztosít az ifjúság számára – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő hétfői, dévai sajtótájékoztatóján.

Fontosnak tartom, hogy a hazai fiatalok is tudjanak arról, hogy 2022 az ifjúság európai éve, mert ez jó lehetőség arra, hogy minél többet tájékozódjanak, hogy mit tud nyújtani az Európai Unió számukra. (…) A magam részéről azt gondolom, hogy az ifjúság európai éve kiváló alkalom fiataljaink számára, hogy az EU konkrét segítségét igénybe vegyék, kihasználva mindazokat a lehetőségeket, amelyek nem lennének elérhetőek, ha nem volnánk az unió tagjai. Ezek a lehetőségek pedig olyan tapasztalatokat biztosítanak, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak társadalmunk modernizációjához” – fejtette ki Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője kitért arra is, hogy mennyire fontos, hogy a fiatalok folyamatosan tájékozódjanak, milyen lehetőségeket biztosít az unió, különösen, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány negatív hatásai elsősorban az ifjúságot érintették. „Az ifjúság európai éve tulajdonképpen olyan tematikus év lesz, amikor szeretnénk segíteni a fiataloknak, hogy leküzdjék a koronavírus-járvány számtalan negatív hatását. Aggasztó statisztikai adatok jelentek meg a fiatalok lelkiegészségére vonatkozóan: tele vannak félelemmel a jövőre vonatkozóan, nem értik, hogy mi történik körülöttük, mi történik a társadalomban, nem optimisták, szoronganak, beilleszkedési gondjaik vannak. Éppen ezért úgy döntöttünk tavaly ősszel az Európai Parlamentben, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve. (…) Úgy gondolom, szükség van arra, hogy a fiatalok tájékozottak legyenek, hogy milyen lehetőségeket biztosít az EU, sőt, érdemes őket a komfortzónájukból kibillenteni. Az elmúlt két évben sokan bezárkóztak, őszintén úgy vélem, ki kell lépniük ebből a burokból és proaktívan, kíváncsian tájékozódjanak, mert nagyon jó támogatási lehetőségek vannak” – tette hozzá a képviselő.

Az európai parlamenti képviselő beszélt néhány olyan uniós programról, amelyek támogatják a fiatalokat az oktatásban, de abban is, hogy felelős, európai értékeket valló állampolgárokká váljanak. Emlékeztetett, hogy a 2021-2027 közötti költségvetési időszakban az Erasmus+ program finanszírozási keretét megduplázták, ma már eléri a 28 milliárd eurót. „Úgy vélem, hogy azok a fiatalok, akik Erasmus+ programban vesznek részt, olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyeket itthon is kamatoztathatnak. Fontos, hogy bizonyos időszakot Európában töltsenek, tanuljanak, vegyenek részt gyakornoki programban, ismerjenek meg más országbeli fiatalokat, más kultúrákat, találkozzanak más típusú oktatással. Amikor ezek a fiatalok visszatérnek, nemcsak másképp fognak gondolkodni, hanem van rá elsajátított tudásuk, készségük is, hogy másképpen cselekedjenek és ezt itthon kamatoztassák” – részletezte Winkler Gyula.

Kitért az ismét meghirdetett DiscoverEU – Fedezd fel Európát programra is, amelyre 18. életévüket betöltő fiatalok jelentkezhetnek, akik európai utazáshoz nyerhetnek ingyenes vonatjegyet. „Érdemes az idén nagykorúvá váló fiataloknak követni a DiscoverEU honlapját, mert március, áprilisban ismét lesz pályázati kiírás, lehet megint jelentkezni” – hívta fel a figyelmet.

Beszélt az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programról is, amelyben számos hazai oktatási intézmény vesz részt és országosan olyan hálózat alakul, amely keretet teremt a diákoknak, hogy találkozzanak, megismerjék és megvitassák, hogyan működik, milyen lehetőségeket nyújt az EU. „Az elmúlt két évben online zajlottak a találkozók, én magam is többször részt vettem ilyen beszélgetésen” – mondta el a képviselő.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia kapcsán idézte fel, hogy egy évnyi szünet után, tavaly ősszel ismét megszervezték Strasbourgban az európai ifjúsági rendezvényt, az EYE-t. „Több mint ötezer fiatal vett részt, támogatásommal egy erdélyi csapat érkezett az eseményre. (…) Fontosnak tartom, különösen az Európa jövőjéről szóló konferencia kapcsán, hogy a fiatalok legyenek aktívak, vegyenek részt a vitákban. Az EU nemcsak egy szabadkereskedelmi övezet, egy egységes piac, hanem rendkívül fontos alapértékek közössége: az emberi méltóság, a szabadság, a szólásszabadság, a sajtószabadság, a jogállamiság, a demokrácia működésének tiszteletben tartása. Úgy gondolom, hogy azt a fiatalt nem lehet megvezetni, nem lehet befolyásolni, aki tájékozott, érti az uniót, ismeri annak működését” – jegyezte meg Winkler Gyula.

Megemlítette az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, amelyet az európai és nemzetközi megértést előmozdító ifjúsági projekteknek ítélnek oda. „Az EP kulturális, oktatási, ifjúsági és sport bizottságának tagjaként nagy megtiszteltetés számomra, hogy részt veszek a zsűri munkájában, amely a hazai fiatalok legjobb projektjét fogja kiválasztani” – tette hozzá.

Az EP-képviselő rámutatott, hogy az ifjúság európai éve nem központosított eseménysor, hanem minden tagállam külön szervezi. „Románia esetében a kapcsolattartó pont megszervezése folyamatban van az újonnan létrehozott családi és ifjúsági minisztériumban. Felelőse várhatóan az RMDSZ államtitkára: Kacsó-Doboly Izabella-Mária, aki dévai kollégánk, tíz évet dolgozott a megyei ifjúsági és sportigazgatóságon” – osztotta meg Winkler Gyula.

Mint megjegyezte, az európai ifjúsági portálon számos konkrét információ elérhető a fiataloknak szóló programokról, projektekről. Winkler Gyula külön felhívta a figyelmet arra, hogy fiatal vállalkozóknak is vannak pályázati lehetőséget. „Az Erasmus fiatal vállalkozóknak most már jól bejáratott programnak számít, üzleti terv alapján nyújt pénzügyi támogatást fiatal vállalkozóknak, akik egy-hét hónapnyi időszakra fizetett gyakornokként dolgozhatnak egy KKV-nál valamely uniós tagállamban. Ez számomra kedves program, hiszen egy osztrák EP-képviselő kollégámmal közösen kezdeményeztük 2007-ben. Két év múlva, 2009-ben kísérleti programként indult, majd 2011 óta állandó program az Európai Bizottság kínálatában, a COSME, vagyis a vállalkozások versenyképességét és a kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) segítő európai uniós program részét képezi. Sajnálatos módon itthon kevésbé kihasznált gyakornoki program” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint kiemelten fontos, hogy az EU-s pályázati lehetőségekről, programokról rendszeres és következetes legyen a tájékoztatás.