Winkler dezamăgit de continuarea șantajului între liderii statelor membre ale UE

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că la nivelul premierilor și șefilor de stat continuă șantajul reciproc atât referitor la desemnarea viitorului președinte al Comisiei Europene, cât și în ceea ce privește alocarea unor importante sume de bani pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în statele Europei Centrale și de Est.
“Lupta între Europa interguvernamentală, condusă de cei 28 de lideri care se reunesc în Consiliul European, și Parlamentul European, care reprezintă vocea cetățenilor europeni, continuă. (…) Asistăm la șantajul premierului Cameron, care amenință cu retragerea Marii Britanii din UE dacă Jean-Claude Juncker va fi desemnat președinte al Comisiei Europene. Mi se pare o dovadă de infantilism politic, care arată ruptura dintre clasa politică europeană și cetățenii europeni. Cred că am înțeles situația din Marea Britanie, unde alegerile europene au fost câștigate de UKIP, partid care dorește ieșirea din UE, însă consider că un premier trebuie să fie mai responsabil”, a afrmat europarlamentarul, duminică, la Deva, într-o conferință de presă.
Iuliu Winkler a mai arătat faptul că opt state membre se opun propunerii Comisiei Europene de suplimentare a bugetului UE pentru anul 2014 cu 4,7 miliarde de euro, din care 3,4 miliarde ar urma să acopere cheltuieli cu proiecte de infrastructură în Europa de Est, iar 250 de milioane de euro ar reprezenta prima tranșă din ajutorul macro-financiar pentru Ucraina, bani care ar trebui alocați în iunie. “În acest fel, liderii celor opt state membre, Germania, Austria, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Finlanda și Franța, nu vor să țină cont de decizia Parlamentului European cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, decizie negociată cu Consiliul European, care prevede explicit posibilitatea cheltuirii acestor sume”, a explicat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler este de părere că nu se va mai putea continua în UE mult timp cu acest tip de atitudine, prin care statele se blochează reciproc, se șantajează, el exprimându-și speranța ca, în această luptă sterilă, Parlamentul European să aibă puterea de a-și impune voința. “PPE a câștigat alegerile pentru Parlmentul European. Având în vedere noua componență a legislativului european, cred că singura soluție este o cooperare mai strânsă între PPE și socialiști, iar această colaborare înseamnă mai mult dialog și construirea de compromisuri” , a mai spus europarlamentarul.