În perspectiva schimbărilor preconizate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) este foarte important ca interesele fermierilor din Transilvania și Banat să fie urmărite și reprezentate de organizații profesionale și sectoriale puternice, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler, sâmbătă, la Arad, în cadrul celei de a 19-a Întâlniri a Asociațiilor de Agricultori din Bazinul Carpatic, desfășurată cu prilejul Târgului Internațional de Agricultură, Industrie Alimentară și Ambalaje – Agromalim.
”Doar împreună, reprezentând interesele noastre specifice, putem să avem un cuvânt de spus în dezbaterile privind viitorul politicii agricole. Numai dacă ne asociem putem să folosim eficient finanțările oferite de PAC și în perioada următoare”, a afirmat europarlamentarul UDMR. Winkler a menționat că dezbaterile privind bugetul multianual 2021-2027 și reforma PAC sunt în plină desfășurare.
”După adoptarea bugetului multianual, în 2019 vor fi elaborate regulamentele pe care se va baza noua PAC. Vedem cu toții că disputele între statele membre devin din ce în ce mai intense, interesele sunt divergente, iar pentru a diminua tensiunile Comisia Europeană va transfera mai multe competențe statelor membre în privința implementării PAC. Fiecare guvern va trebui să elaboreze, după 2021, Planul Strategic PAC pentru realizarea obiectelor europene la nivel național. Acest lucru înseamnă că în România se va decide modul concret şi nivelul până la care se finanțează diferitele sectoare agricole din fonduri europene”, a explicat Iuliu Winkler. În opinia deputatului european, tocmai de aceea este nevoie de consolidarea organizațiilor agricole pentru ca acestea să poată reprezenta eficient și în mod profesional interesele fermierilor maghiari din Transilvania. ”Aceste organizații profesionale vor elabora punctele de vedere pe care noi le vom urmări la Bruxelles, iar grupul parlamentar UDMR la București”, a precizat Iuliu Winkler.
Conform informațiilor care se vehiculează, după 2021, în România plățile directe (pilonul I) vor crește, dar finanțările din domeniul dezvoltării rurale (pilonul II) pot să scadă și cu 16%. ”Noi nu putem accepta acest lucru, interesul comunității maghiare din Transilvania este continuarea modernizărilor finanțate din fonduri europene, care să contribuie la creșterea nivelului de trai al familiilor care trăiesc în mediul rural”, a subliniat europarlamentarul UDMR.
Participanții la cea de-a 19-a Întâlnire a Asociațiilor de Agricultori din Bazinul Carpatic au fost salutați de președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, arh. Gheorghe Seculici, președinele UDMR Arad, deputatul Faragó Péter, precum și de Farkas Sándor, secretarul de stat al Ministerului ungar al Agriculturii.