Pactul Industrial Curat - noua abordare a UE pentru decarbonizare industrială

  • UE trece de la Pactul Verde la un nou Pact Industrial Curat pentru investiții în infrastructură și industrie.
  • Tehnologiile CCUS sunt esențiale pentru decarbonizarea sectoarelor industriale greu de decarbonizat.
  • CCUS reduce dependențele externe, dar presupune costuri ridicate și un consum mare de energie.
  • Tranziția necesită politici industriale realiste, subvenții și încurajarea „campionilor europeni”.

Uniunea Europeană se pregătește pentru tranziția de la Pactul Verde – Green Deal la un nou Clean Industrial Deal – Pactul Industrial Curat menit să direcționeze investiții masive către infrastructură și industrie, în special în sectoarele mari consumatoare de energie. Este noua abordare pentru a sprijini obiectivele UE de decarbonizare industrială simultan cu, și nu împotriva obiectivelor de creștere și competitivitate. UE trebuie să devină mai realistă și mai pragmatică în realizarea unei tranziții juste, fără victime colaterale, fără dogmatism și fără decizii ideologice care nu trec testul fezabilității.

În acest context, tehnologiile de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS) vor fi elemente-cheie pentru decarbonizarea industriei grele europene, mai ales pentru sectoarele cu emisii de dioxid de carbon care nu pot fi reduse. Între aceste sectoare “hard to abate” clasificăm siderurgia, produsele chimice și petrochimice, camioanele grele, transportul maritim și aviația. Toate aceste sectoare au importanță crucială pentru dezvoltarea economică, renunțarea la ele nu este nici fezabilă, nici de dorit. Varianta delocalizării este și ea dezavantajoasă, ajunge să ne gândim la dependențele externe create prin delocalizare în ultimele două decenii, care azi au devenit vulnerabilități pentru Uniunea Europeană.

Avantajul CCUS este că nu implică materii prime critice, aceste tehnologii utilizând în principal materiale comune, ceea ce minimizează dependențele semnificative. Dezavantajul, cel puțin pentru moment este că implementarea pe scară largă presupune costuri ridicate de capital și consumuri energetice substanțiale, acest ultim aspect devenind prohibitiv la actualele prețuri ale energiei din UE.

Tranziția de la Pactul Verde la Pactul Industrial Curat presupune renunțarea la dogmatism și valorizarea fezabilității în stabilirea căilor prin care realizăm obiectivele în Uniunea Europeană. Dacă dorim decarbonizarea industriei europene fără a o distruge sau fără a forța delocalizări masive, trebuie să admitem că reducerea emisiilor nu trebuie să însemne eliminarea totală a combustibililor fosili. Noile tehnologii ne oferă soluții variate, aflate azi în diferite stadii de maturitate. Una dintre acestea este captarea și stocarea carbonului. Avem evident nevoie de politici industriale dedicate, subvenții masive și încurajarea apariției de “campioni europeni”, iar viața va premia deciziile curajoase luate la momentul oportun.

articol scris de Winkler Gyula pentru stiriletransilvaniei.eu

link la articol https://stiriletransilvaniei.eu/2024/08/12/pactul-industrial-curat-noua-abordare-a-ue-pentru-decarbonizare-industriala/