Iuliu Winkler, UDMR/EPP: Raportul Draghi este extrem de relevant pentru România

Raportul elaborat de Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, care a fost prezentat recent în plenara de la Strasbourg a Parlamentului European, este relevant și pentru România, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

”Raportul Draghi a fost dat publicității într-o perioadă extrem de tensionată pentru Uniunea Europeană, pentru vecinătatea regională a României, dar și pentru întreaga lume. Raportul prezintă provocările pe care ar trebui să le depășim cu succes, provocări care depășesc contextul electoral, care, într-o anumită măsură, depășesc și provocările războiului care are loc la granițele României și chiar și tensiunea politică din Parlamentul European legată de audierea candidaților la posturile de comisari din noua Comisie Europeană. Raportul relevă provocările existențiale pe termen mediu și mai lung la care trebuie să răspundă UE”, a declarat parlamentarul european pentru Știrile Transilvaniei. El a amintit faptul că acest raport a fost întocmit în ultimul an la solicitarea președintelui Comisiei Europene.

”Prezentând dificultățile care stau în fața UE, Mario Draghi a afirmat în plenara Parlamentului European că el nu este îngrijorat de faptul că negăsind răspunsul la aceste provocări Europa s-ar trezi într-o bună dimineață săracă și nesemnificativă, dependentă de alții. Teama lui Draghi este că țările noastre, în mod inexorabil, vor deveni mai puțin prospere, inegalitatea socială va crește, securitatea tuturor se va diminua și ca rezultat al acestui declin ne vom pierde libertatea de a ne alege propriul destin”, a arătat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul UDMR consideră că participând activ la concretizarea celor trei direcții de acțiune pe care Draghi le-a identificat în raportul său ca fiind necesare, România va găsi calea prin care poate deveni mai relevantă în Europa. ”În primul rând, trebuie să refacem capacitatea de inovare a UE. Cei doi competitori globali care ne-au luat-o înainte în ultimii ani, SUA și China, sunt campioni ai inovării. Ce poate să facă România în acest context: foarte multe, începând cu asigurarea revirimentului învățământului tehnic, cu sprijinirea universităților tehnice și cu inițiative locale care să asigure mai multă sinergie între mediul de afaceri și cel universitar. Oricât de greu ar părea, trebuie să plecăm, în sfârșit, pe drumul schimbării mentalităților și al readucerii în atenția tinerilor a carierei tehnice, a specialităților inginerești și a inovării în general. A doua direcție de acțiune este cea a decarbonizării industriei europene în așa fel încât să nu afectăm competitivitatea. Trebuie să schimbăm macazul, iar de la Pactul verde trebuie să trecem la un nou Pact Industrial Curat. În toată această schimbare, sectorul energetic joacă un rol crucial, prioritatea zero fiind scăderea prețului energiei în Europa, iar în acest domeniu România are un potențial uriaș. A treia direcție pe care o anunță Raportul Draghi este aceea  a asigurării securității UE prin reducerea dependențelor actuale. Vorbim de toate componentele securității, dar și de vulnerabilitățile din economie, cum ar fi sectorul materiilor prime critice, al lanțurilor de aprovizionare nediversificate, domenii în care România ar trebui să își întărească rolul de actor regional”, a explicat Iuliu Winkler.

Articol publica pe publicat de stiriletransilvaniei.ro – https://stiriletransilvaniei.eu/2024/09/24/iuliu-winkler-udmr-epp-raportul-draghi-este-extrem-de-relevant-pentru-romania/