Iuliu Winkler: România aflată în deceniul convergenței are șansa de a ajunge la media UE (PE)

  • UDMR vrea flexibilizarea regulilor UE, care să fie adaptate fiecărui stat membru
  • UDMR va contribui la coaliții în PE care să oprească diminuarea fondurilor de dezvoltare regională

Ne aflăm cu adevărat în deceniul convergenței, iar UDMR a spus acest lucru în urmă cu doi, trei ani, atunci când pe lângă programele obișnuite ale UE cu care ne-am acomodat deja, au apărut altele noi, a declarat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler în cadrul emisiunii ”Studio electoral” găzduită de platforma www.stiriletransilvaniei.ro.

”A apărut acel Plan de Redresare și Reziliență, celebrul PNRR, care vine cu finanțări de aproape 30 de miliarde de euro. Nu vreau acum să facem un exercițiu de matematică, dar cert este că avem peste 90 de miliarde de euro în următorii 6-7 ani, până prin 2029-2030. 90 de miliarde de euro este o sumă egală cu ceea ce am absorbit noi din 2007 până azi. (…) Aceasta se adaugă bineînțeles unui buget mereu în creștere al României. Sigur că și problemele cresc. Guvernul are de rezolvat problema pensiilor, problema datoriei publice și multe alte provocări, inflația care continuă să fie destul de mare. Dar, în toate aceste condiții care nu sunt ușoare, dar niciunde în UE, noi avem această șansă. Niciodată România nu a beneficiat de așa multe finanțări europene. (…) Ce înseamnă convergența? Convergența înseamnă să ajungem la media UE sau să o depășim în anumite locuri, pe anumite segmente. (…) Aceasta este șansa noastră pentru prima dată după 30- 40-50 de ani să ajungem, la sfârșitul acestui deceniu, să depășim cel puțin șapte, opt, nouă state membre, să ajungem în plutonul de mijloc, deci să ajungem între acele state care au o economie funcțională, care au servicii potrivite pentru cetățeni, în care sistemele distributive funcționează, cum sunt sănătatea, învățământul, sistemul de pensii ș.a.m.d.”, a explicat Iuliu Winkler.

UDMR vrea flexibilizarea regulilor UE, care să fie adaptate fiecărui stat membru

Deputatul european al UDMR a arătat că dificultățile în accesarea fondurilor europene apar atât din cauza birocrației generate de București, dar și a problemelor create la nivelul UE. ”Trebuie mereu să vorbim și de problemele noastre proprii, românești, dâmbovițene, să vorbim despre birocrație, (…) dar acum trebuie să vorbim și despre ceea ce nu merge bine în primul rând la nivelul UE. Avem în continuare dublă măsură. Gândiți-vă numai la problema Schengen și la impactul economic pe care neaderarea îl are.  Am intrat doar cu un sfert de pas în Schengen. Partea economică a problemelor se rezolvă prin aderarea cu căile rutiere, acolo unde se face transportul de mărfuri. Apoi, avem dublu standard dacă ne gândim la agricultorii din centrul și estul Europei care nu sunt protejați în fața invaziei de produse din Ucraina. Pe cei din vest nu prea îi interesează, pentru că cerealele din Ucraina nu ajung nici în Belgia, nici în Olanda, ele ajung aici, la noi, în România, Polonia și sufocă fermierii noștri”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, performanța României în folosirea finanțărilor europene devine mai bună dacă programele europene sunt adaptate specificului și cerințelor țării noastre. ”Noi nu vrem ca toată lumea să se acomodeze la România. Noi dorim în UE reguli flexibile care să fie apoi adaptate la fiecare stat membru. Adică, filosofia UDMR este foarte simplă. Dacă discutăm despre direcții, atunci direcțiile le dezbatem și le hotărâm la Bruxelles. Însă, calea pe care ajung la acel deziderat este o cale belgiană sau suedeză care este total diferită de calea României, Ungariei sau Poloniei. În acest context al flexibilizării, Comisia Europeană ar înțelege că agricultura românească nici astăzi și nici în 10 ani nu va fi și nici nu cred că trebuie să fie identică cu agricultura din Olanda, care este altă țară, are alte condiții, alt potențial. De aceea, este important să flexibilizăm lucrurile, iar noi să continuăm să avem cât mai mulți bani pentru dezvoltarea noastră a Transilvaniei și a României”, a precizat europarlamentarul UDMR.

UDMR va contribui la coaliții în PE care să oprească diminuarea fondurilor de dezvoltare regională

Iuliu Winkler a atras atenția asupra faptului că, în următorul mandat al Parlamentului European, vor începe din nou luptele pentru diminuarea finanțărilor din cadrul Politicii de coeziune și dezvoltare regională și a Politicii Agricole Comune. Europarlamentarul UDMR a declarat că aceste două politici sunt esențiale pentru continuarea dezvoltării țării noastre. ”Noi trebuie să fim mereu cu ochii pe două mari politici europene, Politica de coeziune și dezvoltare regională, dar și Politica Agricolă Comună pentru că acestea sunt cele mai importante resurse pentru România. La nivelul UE este clar că apar priorități noi, este clar că avem nevoie de politică de apărare comună, e clar că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice, este clar că trebuie să ne modernizăm, să intrăm în era digitală, deci este nevoie de aceste tranziții. Dar, problema este că în momentul în care apar noi provocări trebuie să găsim noi resurse. (…) Din toamna acestui an, va apărea lupta pentru resurse pentru că apare dezbaterea noului Cadru Financiar Multianual european după 2028, și vor propune să se ia bani de la agricultură pentru politica comună de apărare, avem nevoie de competitivitate luăm banii de la dezvoltare regională, avem nevoie de transformare digitală luăm banii de la amândouă. Eu am mai trecut prin aceste lupte. (…) Vom avea din nou o presiune grozavă pe statele din centrul și estul Europei pentru a reduce aceste politici, coeziunea și agricultura, ca să luăm bani pentru noile priorități. Iar noi nu putem accepta acest lucru”, a subliniat europarlamentarul UDMR.

Iuliu Winkler a precizat că, în cadrul Parlamentului European, deputații UDMR vor contribui la formarea coalițiilor cu colegi din centrul și estul Europei pentru a împiedica diminuarea finanțărilor pentru aceste două politici. ”Așa cum noi avem o experiență de a construi coaliții la București, avem o experiență de a construi coaliții la Bruxelles, chiar dacă suntem doar doi deputați. (…) Doi deputați de la UDMR cu ceilalți deputați din centrul și estul Europei, cu polonezi, cu cehi, cu bulgari, cu unguri, cu cei cu care avem interese comune putem să schimbăm lucrurile și aceasta este dorința noastră. Când spunem schimbare, atunci știm că avem nevoie de schimbare și în România, dar avem nevoie de schimbare la nivelul UE. (…) Iar noi spunem, suntem de acord cu noile priorități, vrem să adere și Ucraina și Republica Moldova, vrem să avem politică de apărare comună, dar cu resurse noi, nou atrase, nou create, și nu prin diminuarea resurselor celor două politici fundamentale pentru centrul și estul Europei. Deci, acesta este un deziderat al UDMR, care este un deziderat al centrului și estului Europei”, a mai spus europarlamentarul UDMR.

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie.

CMF: 43240001

Articol de Ioana Pop, publicat de www.stiriletransilvaniei.ro – https://stiriletransilvaniei.ro/2024/05/25/iuliu-winkler-romania-aflata-in-deceniul-convergentei-are-sansa-de-a-ajunge-la-media-ue-pe/