INTERVIU | Iuliu Winkler: UE răspunde de destinele a 450 de milioane de oameni și trebuie să acționeze în consecință (PE)

Reporter: UDMR își dorește ca în următorul mandat al Parlamentului European să aibă loc o revizuire a măsurilor care țin de Pactul verde. Ce obiecții aveți, ce anume vă nemulțumește?

Iuliu Winkler:  Noi nu obiectăm la adresa Pactului verde, nu suntem împotriva acțiunilor climatice. Noi nu facem decât să observăm reacția cetățenilor, opinia lor, după 4 ani în care Comisia Europeană, dar și majoritatea verde și progresistă din Parlamentul European, a apăsat în mod irațional pe pedala de accelerație în privința adoptării și implementării măsurilor așa-zis verzi. În UDMR am ajuns la concluzia că trebuie să reflectăm la realitățile din centrul și estul Europei, pentru că nu doar în România, ci și în Polonia și în Ungaria și în Bulgaria, lucrurile stau la fel, ba mai mult lucrurile stau la fel și în vestul UE, acolo unde ați văzut reacții virulente și pe plan politic, dar și cetățenesc, cu precădere în rândul fermierilor.

În 2019, alegerile pentru legislativul european au fost marcate de ”protestele ecologiste de vineri”, conduse de Greta Thunberg, care au reușit să creeze un val de opinie care a propulsat foarte mulți politicieni verzi și progresiști în legislativul european. Astfel, s-a format o majoritate care pe acest val ecologist a adoptat legile Pactului verde și tot Pachetul ”Fit for 55” care are ca țintă reducerea cu 55 de procente a emisiilor la nivelul UE. Această majoritate a impus o viteză accelerată de implementare a acestor măsuri stârnind nemulțumiri masive pentru că s-a depășit acel prag de acceptabilitate a societății. Acest prag poate că este diferit în vestul Europei față de est, dar cert este că azi pendulul a trecut frumos și acum este la 180 de grade, în cealaltă extremă, în care tonul politic al campaniei electorale pentru Parlamentul European este dat de protestele agricultorilor. Aceste proteste s-au întâmplat peste tot și nu au fost provocate de produsele agricole din Ucraina, această criză a fost doar un pretext declanșator. De fapt, protestele sunt cauzate de exagerările din Pactul verde și din cauza vitezei prin care acesta vrea să impună și o schimbare socială. UDMR consideră că tot ceea ce este exagerat, inclusiv pachetele de măsuri din Pactul verde, trebuie revizuit.

Rep: Dar, totuși, există o urgență în a lua măsuri, la nivel global, împotriva schimbărilor climatice…

IW: Aveți dreptate. Există o urgență la nivel global și ar trebui să acționăm împreună cu toții pentru că avem o singură planetă, avem un singur mediu, iar distrugerea mediului nu ține cont de hotarele dintre țări, nici de cele dintre continente. Este foarte bine ca UE să fie în avangarda acțiunilor menite să stopeze schimbările climatice, însă toate măsurile luate la nivel european ar trebui să fie realiste și să nu provoace scăderea competitivității noastre. Cifrele spun că UE este răspunzătoare de 7-8% din emisiile globale care poluează, dar acest lucru nu trebuie să ducă la sinuciderea noastră economică, socială, doar de dragul de a fi model. UE este o uniune bazată pe valori și interese, și, în consecință, acțiunile climatice trebuie făcute în comun cel puțin cu partenerii noștri globali, cu societățile democratice consolidate cum sunt SUA, Canada sau Australia. UDMR spune că UE trebuie să-și recâștige influența în plan global. Noi credem că se pot îndeplini obiectivele Pactului verde acționând împreună cu partenerii noștri globali, și nu mergând singuri înainte, distrugându-ne economia și competitivitatea europeană. Dacă ajungem o economie în recesiune îi vom speria pe toți, iar partenerii noștri vor spune: nu faceți ca europenii, uite, ei au înnebunit și s-au împușcat singuri în picior.

Rep: UE a traversat în ultimii ani numeroase crize, s-au schimbat sau au apărut noi priorități, și mereu am avut urgențe. Criza climatică a rămas pe lista urgențelor.

IW: În ultimii ani, răbdarea cetățeanului european a fost pusă la grea încercare de toate aceste crize suprapuse, criza provocată de pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina, criza energetică. Pe lângă aceste crize, în ultimii patru ani, Comisia Europeană, dar și Parlamentul European, dominat de majoritatea verde de care vorbeam, s-a lansat într-o adevărată frenezie a legiferării. Au existat numeroase discuții în legislativul european cu privire la viteza amețitoare cu care am fost bombardați cu regulamente și directive în vederea adoptării lor. De fiecare dată m-am situat în tabără celor care cred în dictonul festina lente, să ne grăbim încet, să fim cumpăniți și înțelepți. Am atras atenția că toate aceste măsuri climatice vor submina industria, economia noastră. Desigur, dacă ar fi după unii revoluționari, activiști, noi ar trebui să închidem industria ca să nu mai producem emisii defel. Dar, atunci, locurile de muncă de unde ar proveni, bunăstarea de unde ar proveni? Idealurile sunt bune pentru că ele reflectă valorile, dar valorile trebuie să meargă mereu mână în mână cu interesele. UE nu este un ONG, UE răspunde de destinele a 450 de milioane de oameni și ca atare trebuie să acționeze în consecință. Și aici, UDMR își asumă aceste lucruri.

Rep: Ați anunțat că ați obținut în Parlamentul European o victorie în privința Politicii Agricole Comune.

IW: Într-adevăr, în ultima sa sesiune din luna aprilie, s-a obținut un vot majoritar important pentru simplificarea PAC, pentru flexibilizarea condiționalităților ecologice, în sensul în care acestea vor putea fi adaptate specificului agricol din fiecare stat membru. Această victorie a venit ca urmare a faptului că, în urma demersurilor Grupului PPE și sub presiunea protestelor fermierilor, Comisia a venit cu această inițiativă de simplificare. M-am implicat activ alături de câțiva colegi de-ai mei, am formulat amendamente, am dat voce fermierilor, cu privire la reducerea birocrației, a complexității care a intrat în viața fermierilor odată cu Pactul verde, cu noile cerințe extrem de birocratice legate de condiționalitățile climatice. Aș vrea să amintesc faptul că pentru agricultorii din România una din cele mai importante măsuri se referă la faptul că fermierii care au terenuri sub dimensiunea de 10 hectare nu mai trebuie să aplice reguli legate de protecția climatică. De altfel, 6 din cele 9 condiționalități din PAC sunt flexibilizate, cum ar fi, de exemplu, rotația culturilor.  Este vorba despre condiționalitățile cele mai împovărătoare pentru fermierii din România. Toate aceste modificări se aplică din acest an. Agricultorii, fermierii trebuie să se ocupe de securitatea alimentară, și nu de tabele Excel, de situații și raportări săptămânale.

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie.

Foto: Bethlendi Tamás

CMF: 43440001

Interviu realizat de Andrei Nistor publicat de stiriletransilvaniei.ro – https://stiriletransilvaniei.ro/2024/06/04/interviu-iuliu-winkler-ue-raspunde-de-destinele-a-450-de-milioane-de-oameni-si-trebuie-sa-actioneze-in-consecinta-pe/