Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că problematica comunităților minorităților naționale istorice va fi dezbătută, în anii următori, la nivelul Uniunii Europene.
“Comunitatea maghiară din România și UDMR salută adoptarea Rezoluției 1985/2014 a Consiliului Europei care se referă la minoritățile naționale istorice din Europa și aduce cu sine ideea protecției și promovării identității și a dreptului de a-ți transmite identitatea generațiilor următoare. Această rezoluție importantă aduce, din nou, aceleași linii directoare, care au fost adoptate și în alte rezoluții și documente, printre care în două documente fundamentale, Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale și Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare. Aceste două documente se află încă pe traseul de adoptare de către statele membre ale Consiliului Europei. (…) Noua rezoluție a Consiliului Europei vine și confirmă toate strădaniile noastre, ale UDMR, și reafirmă, în anul 2014, într-un moment important, înaintea alegerilor europene, dar și înaintea unor evoluții care vor fi foarte importante în perioada următoare în UE, dreptul comunităților minorităților naționale la limba maternă, la identitate, la cultură, la tradiție, la prezervarea acestora, dar și la transmiterea acestei identități generațiilor următoare. (…) Raportul Louis Michel, despre situația drepturilor fundamentale în UE, adoptat în Parlamentul European vine și vorbește despre criteriile politice, despre statul de drept și separarea puterilor în stat, dar și despre minoritățile naționale și istorice, care sunt elemente constitutive ale statelor membre. Acest raport face o breșă importantă în zidul indiferenței care există în UE în privința problematicii minorităților naționale și istorice, indiferență care provine din oportunism și din aplicarea dublului standard”, a declarat deputatul european, sâmbătă, la Timișoara într-o conferință de presă.
“Problematica minorităților etnice apare și este dezbătută, din păcate, într-un context conflictual”, a afirmat deputatul european al UDMR referindu-se la Rezoluția 1985/2014 a Consiliului Europei și la situația din Ucraina.
Iuliu Winkler a arătat faptul că, în interiorul UE, aplicarea dublului standard în privința vechilor și noilor state membre rezidă din criteriile de la Copenhaga (adoptate de Consiliul European în 1993 – n.n.) impuse statelor candidate la aderarea la UE. “Dacă vă amintiți, în perioada de preaderare, România a trebuit să îndeplinească o serie de criterii, printre care și criterii politice, care cuprindeau și protejarea minorităților naționale. Dilema de la Copenhaga provine din faptul că, după aderare, statele nu mai erau supuse acestor criterii, iar vechilor state membre nu li s-au aplicat deloc”, a explicat parlamentarul european, adăugând că state ca Franța sau Grecia nici măcar nu recunosc noțiunea de minoritate etnică. Iuliu Winkler a subliniat faptul că în UE problematica minorităților naționale și a comunităților lingvistice este lăsată în competența statelor membre
În contextul în care UE își va continua politica de extindere spre Serbia, Macedonia își Muntenegru, existând perspectiva extinderii granițelor sale și spre Albania și Kosovo, deputatul european consideră că problematica minorităților naționale “nu va mai putea fi băgată sub preș” de către UE.
“Soluția pentru problema stabilității și securității în Balcani și estul Europei este legată strâns de soluția pentru problema comunităților minorităților etnice în UE. (…) Va trebui să stăm la masa dialogului, înțelepți și cumpătați, și să discutăm. Va trebui să muncim și să ne asumăm răspunderea, să avem o discuție sinceră și constructivă. E din ce în ce mai aproape momentul în care acest zid al indiferenței va cădea ca și zidul Berlinului”, a precizat Winkler.
Deputatul european Iuliu Winkler a participat, sâmbătă, la decernarea premiilor câștigătorilor Concursului național de limba și literatura maghiară “Mikes Kelemen” care a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara.