Europarlamentarul Iuliu Winkler regretă faptul că Programul de investiții ”Anghel Saligny” propus de UDMR în coaliția de guvernământ este ”ținut ostatic” într-un dialog cu valențe ”politicianiste”.
”Programul ”Anghel Saligny” propus de UDMR este gândit pentru a ajuta autoritățile locale, cu precădere pe cele din mediul rural, pentru a se conecta, prin infrastructură, la secolul 21. Acest program prevede alocarea, pentru cel puțin următorii 6 ani, de la bugetul de stat a circa 50 de miliarde de lei, adică aproximativ 10 miliarde de euro, pentru construirea de drumuri asfaltate, de alimentări cu apă și gaze naturale, de rețele de canalizare. Ne tot plângem de depopularea din mediul rural. Aducerea acestor facilități va pune bazele modernizării și îi va îndemna pe tineri să aleagă să locuiască la țară. Este absolut necesar să micșorăm inegalitatea dintre oraș și sat. (…) Regret faptul că acest program este ținut ostaticul unor discuții politicianiste. UDMR respinge politizarea dialogului pe acest program, care nu este un program PNDL 3. Dacă ne apucăm să politizăm orice propunere, atunci nu avem decât de pierdut”, a declarat Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, luni, la Deva, într-o conferință de presă.
Deputatul european a explicat că statul trebuie să aloce acești bani pentru modernizarea localităților din mediul rural, în condițiile în care Comisia Europeană a decis că fondurile europene pentru următorii șapte ani trebuie ”să construiască viitorul și să finanțeze proiecte de secol 21”. Acestea trebuie să vizeze finanțarea tranziției duble, digitale și ecologice.
”Filosofia alocărilor s-a schimbat la Bruxelles. Fondurile europene trebuie să înlesnească modernizarea societății, digitalizarea economiei, tranziția energetică către resurse regenerabile și economia circulară. Însă, noi, cei din Europa de Est, trebuie să ne continuăm să ne modernizăm infrastructura de secol 20, respectiv drumurile, autostrăzile, căile ferate, canalizările, alimentările cu apă și gaze. Acum, Bruxelles-ul dorește să investească în viitor. Prioritățile sunt cercetarea și inovarea cu scopul de a descoperi cele mai bune și eficiente soluții pentru înverzirea economiei, sunt digitalizarea administrațiilor, a educației, a economiei etc. Dar noi avem datoria să răspundem nevoilor concrete ale comunităților. Facem acest lucru prin Programul de investiții ”Anghel Saligny””, a spus europarlamentarul UDMR.
În același context, Winkler a mai atras atenția asupra faptului că, în mod special, autoritățile locale trebuie stimulate pentru a pregăti cât mai multe proiecte care să beneficieze de finanțări europene. ”Până acum dezbaterea publică s-a concentrat pe Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Următoarea prioritate care trebuie să ne preocupe o reprezintă finalizarea proiectelor începute și întocmirea altora noi care să vină într-adevăr în întâmpinarea nevoilor și problemelor comunităților. Să nu uităm că mai avem de cheltuit, până în 2023, bani alocați prin Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2014-2020. Apoi, vorbim și de finanțările care vin prin bugetul european multianual pentru următorii 7 ani, cum sunt fondurile aferente Politicii de Coeziune sau Politicii Agricole Comune. Mai avem și finanțările care vin prin Fondul de Tranziție Justă, care cuprinde printre beneficiarii săi și județul Hunedoara”, a amintit deputatul european.