Winkler támogatja a nők elleni erőszak leküzdésére irányuló EP-kezdeményezéseket

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden üdvözölte, hogy a Strasbourgban ülésező Európai Parlament elfogadta a Jelentést a nőkről és szerepükről a vidéki térségekben. A dokumentum kitér arra is, hogy szükség van az erőszakot szenvedett áldozatok védelmére szakosodott szolgáltatások bővítésére, ugyanis vidéki környezetben az ilyen típusú, intézményesített segítség alig létezik.

 

A nők elleni erőszak kérdése rendkívül fontos probléma, amely újra és újra visszakerül az EP napirendjére, ugyanis minden tagállamból érkezik jelzés, hogy nehézségekkel küszködnek ezen a téren, különösen a mentalitásváltást illetően. Még ott is, ahol megfelelő jogi szabályozás van érvényben, az alkalmazás már nehézkes, mert nincs kiterjedt intézményes hálózat, amely a vidéki közösségekben is jelen lenne.  Elsősorban a pénz hiánya miatt nem tudnak ilyen hálózatokat kialakítani” – fogalmazott Winkler Gyula szavazatmagyarázatában.

 

A nők elleni erőszak leküzdése érdekében össze kell fogniuk az állami intézményeknek és  a civil szervezeteknek, emelte ki az EP-képviselő, hozzátéve: “olyan terület ez is, ahol az állami intézmények és civil társadalom összefogása nélkül nem tudunk eredményt elérni. A jelentés  arra is kitér, hogy az áldozatoknak szükségük van segítségre és a vidéki környezetben is elérhetővé kell tenni a megfelelő szakemberek nyújtotta szolgáltatásokat. Nagyon nagy a különbség a vidéki és városi környezetben élő, erőszakot szenvedett nők helyzete és támogatási rendszere között, az előbbiek vannak egyértelműen hátrányos helyzetben. Üdvözlöm ennek a jelentésnek az elfogadását, ez alkalommal is jelzem, hogy az RMDSZ Nőszervezete  kampányt indított NEEEM ( Nők elleni erőszak elleni küzdelem) címmel, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy olyan törvényjavaslatot fogalmazzanak meg, amely a bántalmazott nők védelmét, támogatását szolgálják“.

 

Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnapon indította a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom – című kampányát, melynek célja tudatosítani és tájékoztatni erről a létező és súlyos társadalmi jelenségről, hosszútávon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által mentalitás-váltást kieszközölni. A kampány részeként számos figyelemfelkeltő akcióra, konzultációra és tájékoztató tevékenységre kerül sor, amelyek hosszútávon hozzájárulhatnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez. Továbbá, annak tudatában, hogy azok a megoldások, melyeket az állam kínál, nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot és perspektívát az áldozatoknak, a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.