Winkler szerint valósághű a brüsszeli jelentés

Valósághûnek nevezte a maszol.ro kérdésére Winkler Gyula a romániai igazságszolgáltatásról szóló, szerdán nyilvánosságra hozott európai bizottsági jelentést. Az európai parlamenti képviselõ szerint a dokumentum kiegyensúlyozottnak mondható.

“A jelentés számba veszi mindazokat az elõrelépéseket, amelyeket Románia elért az igazságszolgáltatás és a jogbiztonság terén, ám feltárja a hiányosságokat is. Például azt, hogy az Európai Bizottság által tavaly nyáron kért tizenegy feltételt csak részben teljesítette a kormány. Tehát van még vaj a fejünkön” – mondta a politikus.

Winkler elismerte, hogy a jelentés tartalma negatívan befolyásolja majd Románia schengeni csatlakozását is, ám felháborítónak nevezte, hogy az EU egyes tagállamai a csatlakozást “íratlan, a uniós szabályozásokban le nem fektetett” politikai feltételekhez kötik.

Emlékeztetett arra, hogy szerdai sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság szóvivõje is elismerte: Románia teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit, és a jelentés tartalmához semmi köze nincs a schengeni térséghez való közeledéshez. “Az történik, hogy egyes tagállamok tudni szeretnék: ezek a technikai feltételek olyan állam kontrollja alatt vannak, amelyben érvényesül a hatalmak szétválasztásának elve és független az igazságszolgáltatás” – mondta Winkler.

www.maszol.ro